Протест на Националното сдружение на превозвачите ще затвори всички изходи на София в петък от 15.00 часа. Това обяви зам.-председателят на сдружението Красимир Лалов.
Причината за протеста на превозвачите е заповедта на Агенция "Пътна инфраструктура" от 22 юли, която налага нови ограничения за движението на камиони над 12 тона..
В новата заповед пътищата с наложени ограничения за движение на тежките камионите и специализирана техника в петък от 18 до 21 часа и в неделя от 14 до 20 часа са увеличени от 5 първокласни и един второкласен на 12 първокласни и 5 второкласни, като към тях вече са добавени и всички автомагистрали.
В новите ограничения влизат второкласните пътища Пловдив - Смолян, Симитли - Гоце Делчев, Дебелец - Гурково, Добрич - граница с Румъния и Околовръстен път София, както и много първокласни участъци. С това се изменя заповедта от 12 март 2014 г., която беше дългосрочна и освен с нас беше съгласувана и с пътната полиция, Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътищата (АЕБТРИ), както и Българската асоциация на пострадалите при катастрофи, посочи Лалов. В заповедта от 12 март в ограниченията не бяха включени магистралите с мотива, че те се изграждат не само за леките автомобили, а именно за да обслужват бизнеса, коментира  Красимир Лалов.
"Призоваваме ви до 31 юли да отмените заповедта, "в противен случай ще бъдем принудени да затворим всички входно-изходни артерии на София и основни пътни артерии", пише в писмо, изпратено от НСБП до председателя на УС на АПИ Стефан Чайков.