Днес е Голяма Богородица - денят, в който християнската църква почита Света Богородица като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище.
На празника на Голяма Богородица се раздават предварително осветени от първите плодове за сезона - грозде, дини, както и обредни хлябове за здраве и за "Бог да прости умрелите". За здраве се колят курбани и се правят сборове.
В християнската религия празникът е свързан със смъртта на Божията майка. Богородица умира на преклонна възраст с лека смърт - т. нар. успение, с което Бог дарява най-верните си слуги. Легендата гласи, че по време на успението край смъртния одър на Богородица са присъствали всички останали живи апостоли, като единствено апостол Тома закъснял с 3 дни. Когато той поискал да се преклони пред тялото ѝ, се установило, че в пещерата, където Богородица е погребана, е останала само погребалната ѝ плащеница.


По повод на днешния християнски празник във всички храмове в Етрополска община беше отслужен молебен за здраве, утеха, спасение и благополучие.
Да запалят по свещичка за здраве в храм „Св.Арх.Михаил” от ранни зори имаше много хора.
Потокът не стихна дълго време. Не бяха малко и даренията за храма, които миряните оставяха.
В съседния двор в няколко казана вреше рибеният курбан, който ще се раздава на обяд за здраве и благоденствие на жителите на Етрополе и общината.