Повече от два часа продължи гала-коцертът  „Класика, рок и танци” на площада в Правец тази вечер, който бе и финалът на 10-тото юбилейно издание на „Моцартовите празници”. Многобройна публика - над 1000 души се наслади на музиката, изпълнена от оркестъра на Русенската държавна опера, под диригентството на Мартин Панталеев. Деян Вачков, когато наричат младия Борис Христов, сопраното Илина Михайлова – победителка в множество  певчески конкурси,  солистите на Русенската опера  Венцислав Атанасов, Мария  Жекова, Йоана Железчева, Петър Костов изпълниха едни от най-популярните арии от опери на Росини, Доницети, Верди, Делиб и др.
Специdлен гост на пищната гала на  „Моцартовите празници” бе и брилятната певица от Косово Беса Лугичи. За нея познавачите казват, че има не само красив глас и съвършена вокална техника, но и висок естетически вкус  при интерпретацията си на класическите творби. Наскоро тя спечели наградата  „Елена Николай”, учредена на името на великата българска оперна прима.
Мартин Пантелеев буквално остави без дъх публиката с изпълнението си на „Лято” от „Четрите годишни времена” на Антонио  Вивалди. Виртуозният цигулар, който е и диригент и композитор,  дълги години твори в Германия, а от 2008-ма е Главен диригент на Софийската филхармония. Миналата година му бе връчена наградата „Музикант на годината” за активна творческа дейност. Той е брат на виртуозния цигулар Веско Пантелеев- Ешкенази, с когото често изнасят съвместни концерти.
За първи път на гала концерта на „Моцартовите празници”  на площада в Правец имаше две сцени. Втората бе за балета на Русенската опера, които с изпълненията си разшириха територията на музикалния фестивал.
Рок-групата „Кикимора” на Николо Коцев  и тази година сложи последния акорд на „Моцартовите празници”, буквално разтърсвайки сцената на фестивала, а и целия град.
Николо Коцев е може би най-успелият български рок музикант в чужбина. За 20-те години, които живее във Финландия, той е работил с музиканти от световноизвестните групи „Юръп”, „Дийп Пърпъл” и други.
Мощна заря украси небето над Правец и откритата сцена на „Моцартовите празници”.
Сред публиката  бе и зам.министърът на културата в служебното правителство  Виктор Стоянов.  Той изгледа концерта заедно с кмета на Правец Румен Гунински, артистичния директор на фестивала Христина Ангелакова и  лъчезар Тодоров, изпълнителен директор на  „Тера Тур сървиз” , генерален спонсор на „Моцартовите празници.
Заместник- министърът на културата също е музикант. Виктор  Стоянов бе клавирист в групата "Киора" от 90-те години на миналия век, а след това с певеца Стоян Михалев направиха дуета „Стоян и Виктор.” Стоянов бе и едно от лицата на протеста срещу правителството на Пламен Орешарски и често свиреше на рояла срещу парламента. По образование той е магистър по философия от СУ "Св. Климент Охридски".