От днес, 27 май, към Агенцията по заетостта стартира набирането на проектни предложения по схема „Квалификационни услуги и обучения за заети лица” – фаза 2 по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Общият бюджет на схемата е в размер на 50 000 000 лв. и ще се финансират следните дейности за предоставяне на:

- общо или специфично обучение за придобиване или повишаване на професионалната квалификация, включително въвеждащо обучение на заетите лица;

- обучение за придобиване на ключови компетенции - общуване на роден и чужд език; основни знания в природните науки, технологиите и математиката; умения за учене; дигитална компетентност (ИКТ); инициативност и предприемачество; културна осъзнатост и творчество; обществени и граждански компетентности.

Целта на програмата е предоставяне на квалификационни услуги и обучения за заети лица в микро, малки, средни и големи предприятия. Това ще доведе до повишаване производителността на труда и създаване на условия за устойчива заетост. Ще подобри адаптивността на заетите лица в приоритетните области на различните отрасли. Основното е увеличаване на пригодността и уменията на работниците, удължаване на активната им трудова дейност и приспособяването им към икономиката на знанието.
В програмата могат да кандидатстват образователни институции, обучаващи институции/организации, работодатели, социално-икономически партньори.

Поканата за набиране на проектопредложения по процедурата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, а така също и пълният комплект документи и насоките за кандидатстване, ще бъдат публикувани на страницата на междинното звено – Агенция по заетостта - www.az.government.bg, рубриката Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.
Повече информация може да получите и в дирекция „Бюро по труда”.