Фирмата му "Семекс" спечелила безапелационно на търг горите над Литаково за добив на дърва. Подобна е ситуацията и в село Краево


Незаконна сеч с учудващото бездействие на властите и странно позабогатели директори на лесничейства - за това говорят от години хората в Ботевградско. Убийството на един от най-заможните бизнесмени в района, Семко Семков, повдигна завесата за връзката между институции и избрани бизнесмени.


Репортерът на TV7 и NEWS7 Гергана Костова тръгна на следите на една от основните версии за убийството на ботевградския бизнесмен.


Няма как да не направи впечатление шегата, която са си направили с табелата в село Литаково, прекръстено от местни на Семково. Това е мястото, където известният с политическите си контакти Семков развива дърводобивния си бизнес от години. Напоследък заложил и на био животновъдството, а пред местно издание заявява, че иска да започне бизнес, в който няма да пречи на никого.


Фирмата му "Семекс" спечелила безапелационно на търг горите над Литаково за добив на дърва. Подобна е ситуацията и в село Краево. Там фаворит на държавното горско стопанство в Ботевград на конкурсите е роднина и партньор на бизнесмена, чиято фирма се казва "Барези".


Безразборната сеч се случвала с политически контакти и протекции на много високо ниво. Пет пъти държавните органи са проверявали сечищата, но нито една проверка не установява посочените в сигналите нарушения.


Гората е изсечена душмански, признава местен и допълва, че на мястото могат да се посадят картофи, дотолкова е унищожено всичко. Наричат бизнесмените "фирмаджиите". Техни хора карат в коли без номера, в пияно състояние, допълва мъжът, наблюдавал действия на служителите на Семков. Горските си почивали в дните, когато "фирмаджиите" действат, а някои от тях са станали и доста по-заможни.


Маркировка липсва по дърветата, които са предназначени за изсичане, което говори, че се сече безразборно и безконтролно.  След убийството на бизнесмена са започнали нови проверки на бизнеса и документацията, водена от фирмите му. От полицията вече 13-ти ден не са излезли с версия за убийството.