Както тогава съобщихме, на 14 април започна превантивния ремонт на Златишкия проход - път II-37 Джурово – Етрополе – Златица – Пирдоп от км от км 20+000 до км 47+000. Проектът се финансира със средства от държавния бюджет по публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите".
Символичната първа копка на обекта направиха министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева и председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Стефан Чайков. На церемонията, благословена от ловчанския митрополит Гавриил, присъстваха областният управител Емил Иванов, кметовете от региона и др. 
Изпълнението на обекта е разделено на два етапа. На 14 април стартира първият, който е от км 33 до км 43. В него ще бъдат вложени 5 млн. лв. с ДДС. Вторият е от км 20 до км 33 и от км 43 до км 47. По двата ще бъдат ремонтирани общо 27 км.


Златишкият проход е затворен за движение повече от 20 години поради незадоволителното състояние на пътната настилка. Път II-37, който пресича Стара планина през седловината Кашана, осигурява връзката на подбалканския път І-6 София – Пирдоп – Карлово с автомагистрала "Хемус". Това е най-пряката връзка на жителите от общините Пирдоп, Златица, Антон, Челопеч, Чавдар и Мирково с общините Етрополе и Ботевград, автомагистрала "Хемус" и пътищата към Северозападна България, каза инж. Чайков.
По думите на министър Терзиева „първия етап от ремонта трябва да завърши до лятото. Това е  10-километров участък от прохода, който е затворен за движение от близо 20 години”.


Строителните дейности на обекта се изпълняват от Обединение "София 2010" по договора за текущо, превантивно и зимно поддържане на републиканската пътна инфраструктура на територията на област София. В обединението участват: "ПИ ЕС АЙ" АД, "СК-13 Пътстрой" АД, "Балканстрой" АД, "Станилов" ЕООД и "Пътно поддържане Дупница" ЕООД.
Източник: Inverastructure
На снимката: Символичната първа копка на 14 април направиха министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева и председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Стефан Чайков.