От 22 общини в Софийска област само в осем от тях има сформирани доброволни отряди, съобщиха от Областната служба по Противопожарна безопасност и защита на населението. Най-добре са се справили в Етрополе, където отрядът-доброволци е от 15 души, които вече са преминали задължителното обучение от 160 часа.
Днес доброволците от Етрополе проведоха практическо занятие съвместно с местната пожарна служба  – потушаване на пожар в производствено предприятие.
Средната възраст на доброволците е 40 години, сред тях има  планински спасители, пещерняци,  алпинисти, охранител, бивш пожарникар и... отец Емил Якимов от Етрополския манастир.
По време на днешното учение бе изпробвана и системата за национално известяване. Доброволците получиха смс-и за възникналия пожар и заповед да се явят незабавно.
Създаването на доброволни отряди към всяка община е стратегия, която трябва да бъде изпълнена до 2020 година. Доброволците ще бъдат вдигани по тревога при наводнения, пожари, производствени аварии и други бедствия. Те ще получават заплащане от държавата за времето, в което са оказвали помощ.