Днешното, на 4 ноември, практическо занятие  по гасене на „пожар” в „Етропал” е организирано от  Областно управление на „Пожарна безопасност и защита на населението" и Районна служба „ПБЗН"-Етрополе.
Това е първото такова съвместно занятие на Местната пожарна и Доброволното формирование „Етрополе” в Софийска област. И е единственото от общо осемте отряда на територията на София област, което е напълно комплектовано и обучено. 
Тази е и причината това тренировъчно упражнение да бъде в Етрополе.
Формированието се състои от 15 човека с ръководител  Борис Стоев.
Занятието беше наблюдавано от  представители на Главна дирекция „ПБЗН" - инспектор Костадин Чифлигаров, инспектор Ралица Тодорова, инспектор Радина Хаджиева, както и представители на Районна дирекция „ПБЗН" Емил   Лесев - Началник-сектор   „Превантивна   и   контролна   дейност"   и  Ивайло  Конинчански - началник-сектор „Пожарогасителна и спасителна дейност".
Причината за провеждането е семинар на тема: Национална програма за поетапно изграждане на самостоятелно действащи доброволни формирования и последните изменения и допълнения на Наредба „За реда за създаване и организиране на дейността на доброволните формирования".
Целта е теорията да премине в практически действия, в които нашите доброволци доказаха, че са изключително добре подготвени.
На практика учението започна в 10:00 часа с оповестяване и събиране на доброволците чрез областната оповестителна система. От 15-те членове на Доброволния отряд, на занятието се явиха 14 човека.
Два пожарни автомобила и доброволците се отправиха към фирма „Етропал”, където им беше зададена задача да изгасят „пожар”, възникнал в една от промишлените сгради.
Истинско удоволствие беше да се наблюдават съвместните, точни и добре стиковани действие на участващите в „гасенето” служители на Районна служба ,,ПБЗН"-Етрополе и доброволци от доброволното формирование „Етрополе".
Ръководител на операцията беше началникът на Районната служба „ПБЗН" в Етрополе - главен инспектор инж. Светослав Стефанов.
Пред наш представител той заяви, че това е първото практическо занятие, в което взимат участие доброволците. И изказа задоволството си от тяхното представяне и, че при нужда, при реални условия, би могъл да разчита напълно на тяхното съдействие.
Разбор на занятието беше направен в сградата на Общинска администрация, където
доброволците получиха своите удостоверения за завършен първоначален курс на обучение, както и служебни карти, които им бяха връчени от заместник-кмета на община Етрополе  Росица Христова.
Като поздрави доброволците за отличното им представяне, тя заяви, че Община Етрополе в лицето на кмета инж. Богомил Георгиев, винаги ще бъде насреща в оказване на подкрепа на подобни формирования.  Целта е при възникване на бедствена ситуация да се реагира за възможно за най-кратко време.
Изключително изненадан от подготовката и уменията на етрополските доброволци остана и инспектор Костадин Чифлигаров от Главна дирекция „ПБЗН". Той  сподели, че очакванията му са били надминати.
Той поздрави ръководството на Общината за създаването на тази формация и   гражданите, проявили желание и смелост да се включат в нея.
Според него, съвместните усилия на трите звена - Общината, Районната служба за „Пожарна безопасност и защита на населението" и доброволната формация, ще доведат до по-добри крайни резултати при предотвратяването на бъдещи бедствени ситуации.
Думата взе и човекът, обучил и допринесъл за придобитите умения на доброволците,  главен инспектор инж. Светослав Стефанов. Благодарствени думи той отправи към общинското ръководство за това, че винаги са насреща при възникването на извънредни ситуации.
Към доброволците той се обърна с думите, че е убеден в тяхната изключителна подготовка и е сигурен, че и за в бъдеще ще продължат да работят заедно. И ще разчитат на тяхната помощ.