Дойде ли краят на българските сериали, питат се зрителите пред малките екрани, които тази есен са принудени отново да гледат турски и латиноамерикански сапунки вместо родните звезди. Нито една от популярните и обичани домашни поредици не тръгна в ефир през новия сезон и това подхранва слуховете, че с тях е свършено завинаги.


Дори хитът „Под прикритие", за който от БНТ увериха неколкократно, че ще бъде продължен, още не се снима и е ясно, че няма как да тръгне от началото на януари, както бе планирано.


Разследване на „Ретро" разкри, че причина за спрените продукции е огромен финансов хаос, настъпил в основния производител на сериали - фирмата „Камера" на Димитър Митовски, Димитър Гочев и Росен Цанков. Компанията от месеци е разкъсвана от актьори и технически персонал, които се оплакват, че не получават навреме парите си за „Фамилията" и „Революция Z" и плашат със съдебни дела. В началото на септември въпросът уж бе разрешен и плащанията подновени, но преди дни настана нов смут и се оказа, че финансовата баталия продължава. Ощетени в момента били дори хитови актьори като Диляна Попова и Юлиан Вергов, които обаче тактично мълчат по темата, за да не се карат с мастития продуцент, допълват от вестника.


Появиха се съмнения, че фирмата е пред фалит, а в артсредите твърдят, че тримата съдружници вече са се разделили и не работят заедно. Това била и причината да се бавят парите, тъй като трябвало да се изясни коя продукция при кой остава и кой трябва да се издължи.


От компанията обаче официално обявиха, че нямат никакви парични затруднения и погасяват задълженията си по план. Проблемът обаче бил в Би Ти Ви, които им превеждали дължимите суми за сериалите на траншове и затова се налагало и те да закъсняват с плащания към актьорите и техническите сътрудници.


„Сумите се изплащат по списък на всички, като се издължават първо тези с най-стара дата, без оглед на това кой колко е известен. От Би Ти Ви правят някакъв одит, който бави траншовете им към нас и затова и от наша страна има закъснение. Всеки път щом получим пари за сериалите обаче, те отиват по сметките на хората", заяви категорично пиарът на „Камера" Влади Стоев.


Въпреки оправданията на фирмата на Димитър Митовски обаче, екипите на „Фамилията" и „Революция Z" са недоволни и отказват да продължат работа по останалите продукции на фирмата, разкриват ощетени. Именно това по думите им била причината в момента продуцентът да не снима никакви сериали, не само за Би Ти Ви, но и за БНТ. В националната телевизия той е зает с най-касовия и хитов проект - „Под прикритие". Досега сериалът се излъчи успешно в четири сезона, като първите дори бяха продадени на куп чужди телевизии, което донесло отлични приходи на държавната медия. Оттам се похвалиха, че това е най-добре реализираният тв продукт у нас в последното десетилетие и се зарекоха да бъде продължен. Желанието им обаче засега нямало как да се осъществи заради липсата на възможност за работа от страна на „Камера", които пък обвиняват Би Ти Ви.


Митовски и хората му уверяват, че вече имат готовност за снимки на хитовата кримка и се готвят да стартират заснемането в края на декември или началото на януари, за да може поредицата да се излъчи през пролетния тв сезон. Заканите обаче не са реална гаранция, че това ще се случи, тъй като същото бе обявено от „Камера" и през лятото, но още не е станало факт.


От Би Ти Ви отказват да коментират казуса с Митовски и заявяват, че ще излъчват български сериали. „Имаме някои нови проекти, които са в процес на работа и затова не можем да ги обявим. „Столичани в повече" също продължава", обясняват от медията пред „Ретро". Според запознати телевизията се кани да пусне новия сериал с участието на Михаил Билалов „Връзки", за който звездата от „Под прикритие" се снима в момента. Наскоро той и колежката му Лилия Маравиля, която е в главната женска роля в поредицата се похвалиха, че ще изгреят на малкия екран отново. Докато „Под прикритие" е в задънена улица и не се снима нов сезон, а продуценните мълчат за съдбата й, култовият Джаро ще се превъплъти в отчаян съпруг в новия си сериал. Снимките за него стартираха през лятото и от миналата седмица започнаха отново. Според екипа най-късно в началото на идната година поредицата щяла да се завърти, вероятно по Би Ти Ви.


Ако това не стане обаче БНТ остава единствената телевизия с нов роден продукт, тъй като там дебютира военно-историческата поредица „На границата"'. Сюжетът, който ще бъде разказан в шест серии, е базиран на военните разкази на Йордан Йовков.


Освен кратката поредица от БНТ обявиха, че скоро ще излъчат и нов младежки сериал на братя Чучкови, озаглавен „Ескейп", чиито снимки стартирали в края на лятото. Една от главните роли в него ще има Александър Сано, който нашумя с ролята на Косъма в „Под прикритие", както и Владо Пенев.