Един от престъпниците е 30-годишен и вече има 30 осъдителни присъди?!


Кражбата е станала в периода 10 и 25 август 2012 год. По това време в завода на „Биовет” в Ботевград имало прекъсване на производствената дейност, заради извършване на ремонт. Четирима мъже на възраст между 29 и 39 години, срязали бодливата тел на оградата и така проникнали на площадката на завода. По външните метални стълби се изкачили на покривана сграда, която се намира в близост до оградата. Оттам през отворен прозорец на покрива прониквали в помещението – голямо хале. Отстрани на халето имало голяма „скара”, на която били положени различни видове електрически кабели. Единият от крадците проверил с фазомер дали по тях протича електричество и установил, че ток няма. След това в продължение на няколко часа четиримата мъже с помощта на ножовка рязали кабелите на парчета к големина около 10 метра. След това отново се качили на покрива и така изнесли плячката си. Малко по-късно те занесли кабелите в полето, където ги нарязали на по-малки парчета и ги скрили.
На следващия ден в местността „Темуша” те обелили електрическите кабели, като отстранили от тях медната жила. Извикали свой приятел да дойде с кола и прекарат плячката си до изкупвателен пункт  - като премерили медната тел, оказала се 152 кг.
След няколко дни бандата на четиримата отново по същия път проникнала в завода. Този път отворили електрическата подстанция и нарязали кабели. Когато предали медните жици в пункта – те били 140 кг.
Третият път плячката им била най-голяма – 190 кг. мед.
На 25 август четиримата отново били в завода. Този път обаче решили да излязат от сградата от западния портал, а не както обикновено го правели преди това. Порталът бил заключен с катинар и те го разбили. Тогава ги видял служител на охраната, който ги подгонил , но крадците успели да избягат в полето. Те успели да приберат и плячката си. След като извлекли медта, те я предали в изкупвателен пункт за метали, а собственикът на пункта я смесвал с други черни и цветни метали във фирма „Никс метал”.
Така за 15 дни бандата на четиримата успяла да открадне различни видове електрически кабели на стойност 30 990 лева.
По време на съдебното заседание четиримата признават вината си и правят пълни самопризнания. И четиримата са безработни, с начално образование и богато криминално досие. Рекордьорът е 30-годишният И.Х., който има 30 присъди за престъпления от общ характер, 39 годишният И.И. има 16 присъди, а 29-годишният М.В. – 13 присъди.
Районният съд в Ботевград за кражбата от „Биовет” им наложи наказание лишаване от свобода от 2 и 3 години при строг режим.