За поредна година в ПМГ "Акад. проф. д-р Асен Златаров" има чуждестранен ученик. Тази година това е 18-годишната естонка Лизи-Анн Каро. Тя е дошла чрез сдружението „Младеж за разбирателство“. Пристигнала е в страната ни на 15 август тази година, но едва в началото на ноември се е преместила в Ботевград. Ще остане тук до юни месец 2015г. В момента Лизи учи в 11 “а“ клас в гимназията, въпреки че в Естония вече го е завършила.


Програмата, по която е кандидатствала, е свързана с опознаването на природата в България. Все още не е успяла да разгледа забележителностите на страната ни, но с нетърпение очаква идните почивни дни, когато е планирала да посети някои от красивите природни обекти в района. Лизи сподели, че обожава планините и катеренето. Затова е изключително доволна, че България й предоставя достатъчно възможности за тази цел.


Ученичката от Естония откровено разказа, че първоначално се чувствала малко странно, защото всичко в страната ни й изглеждало ново и непознато. Тя била изключително объркана от това, че за да си купи нещо, трябвало да отиде до магазина. По нейни думи, в Естония всичко може да се поръча по интернет. Друго, което  прави впечатление на Лиза, са бездомните кучета, от които много се страхува. Тя обаче вярва, че с течение на времето ще свикне с всички неудобства. 


Силно впечатлена е от отзивчивостта на хората в България и от това колко приятелски настроени са всички. Съучениците й още на първия ден я посрещнали с прегръдки и много бурни емоции. В отговор на въпроса, дали вече има приятели в България, Лизи каза: „Всички са толкова мили, че ако се държат така с мен в Естония, то със сигурност щеше да означава, че са ми приятели.“.


В Естония Лизи-Анн Каро е посещавала допълнително училище по музика и се радва, че и в България има възможност да продължи да се занимава с любимото си хоби. Тя ходи на уроци по китара при Лъчезар Кръстев-Джони и посещава школата по пиано с ръководител Силвия Младенска.


В момента ученичката живее в приемно семейство в Ботевград, в което, по нейни думи, се чувства уютно и спокойно, като у дома си.


Ива Николова