На 2 юни в село Скравена бе отдадена почит към светлия подвиг на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Празничната програма включваше редица прояви през целия ден.

Вечерта в църквата “Св. Козма и Дамян” ловчанският митрополит Гаврийл отслужи панихида за героите. След това пред паметника-костница, където са експонирани 10 глави на Ботеви четници, се състоя тържествен митинг. Слово произнесе кметът на Скравена Иван Иванов, в което припомни героичния подвиг на Ботев и неговата чета, както и за саможертвата на стотиците скравенчани, загинали за свободата на България.

На честването присъстваше Боян Ботйов – правнук на Христо Ботев. Родственикът на великия българин връчи на кмета на Скравена поздравителен адрес от Министерството на културата, а от името на общобългарска фондация “Христо Ботев” поднесе почетен плакет и грамота по повод ежегодното отбелязване в селото на светлата дата в нашата история. 

Кулминацията на вечерта бе тържествената проверка-заря, в която участваха три роти от Врачанския гарнизон. Повече то 10 минути продължиха илюминациите. През цялото време те бяха съпроводени с картечни изстрели.

Официалното честване в Скравена на 132-годишнина от гибелта на Ботев и неговата чета уважиха депутатът Олимпи Кътев, зам.-областният управител на Софийска област Цанко Маринов, кметът на община Грамада Николай Гергов, председателят на ОбС в Грамада Иван Иванов, кметът на община Етрополе Богомил Георгиев, Цено Глогов – председател на ОбС – Етрополе, кметът на община Ботевград Георги Георгиев, зам.-кметът Венцислав Гарвански, секретарят Цеца Иванова, председателят на ОбС Маргарита Кирова, общински съветници, представители на партийни и неправителствени организации, жители на село Скравена.

Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България се отбелязва с проверка-заря в Скравена от 1935 год.