Днес е втората матура, на която зрелостниците се явяват по предмет по избор.

В 7.45 часа в образователното министерство беше изтеглен вариантът за задължителен държавен зрелостен изпит по избор.

Изтегленият изпитен вариант отново е "Вариант 2 - синьо" и се отнася за всички предмети.

Условията са същите като на матурата по български език и литература - учениците трябва да са в класните стаи до 7.30, изпитът започва в 8.00 часа.

Трябва да се пише само със син химикал, за матурата по математика ще са нужни молив, пергел, транспортир и триъгълник, ползването на калкулатор, сборници и таблици не е позволено.

Времето за работа, с което ще разполагат зрелостниците, е четири часа. За учениците със специални образователни потребности продължителността на изпита е с час повече.

Над 76 000 дванадесетокласници трябваше да избират между 13 предмета за матурата. Най-много зрелостници - 26 хиляди са избрали предмета география, следва математиката, предпочетена от 13 хиляди. Около 10 хиляди ще се явят на изпит по биология, 9 хиляди - ще държат изпит по история, 5 хиляди - по физика.
От чуждите езици най-предпочитан е английският, на който ще се явят около 8 хиляди зрелостници.  

Попитан защо според него най-много зрелостници са избрали да се явят на матура по география, просветният министър Даниел Вълчев каза, че в много университети оценката от тази матура се зачита, както и че децата смятат, че предметът е лесен.

Той се пошегува, че причината може да се крие и в това, че българинът обича да пътува.