С лазерно шоу и фойерверки на площада завърши тържеството по повод 137-та годишнина от освобождението на Ботевград от турско робство. Преди това в големия салон на читалището бе представен музикално-поетичен спектакъл, чийто сценарист и режисьор е   Димитър Шарков.  Изпълнителите – самодейци от ботевградското читалище, представиха историята на града. Акценти в нея бяха духовните водачи – Стамен Панчев и  проф. Асен Златаров. В спектакъла прозвучаха стиховете на Христо Ботев, Стамен Панчев, Христо Смирненски и други.
Със званието „Почетен гражданин” бе удостоена Маргарита Кирова, председател на читалище „Христо Ботев”. Тя е първата жена – почетен гражданин на Ботевград в неговата история. Наградата е за изключителния й принос  за развитието на културата в града и активното й участие в обществения живот.
„Приемам тази награда като оценка за таланта и труда на всички хора, с които съм работила през годините. Благодаря за  подкрепата им” – заяви Маргарита Кирова при получаване на наградата.
Кметът Георги Георгиев връчи  почетен медал на Таня Цанова, директор на детска градина „Синчец” за приноса й в предучилищното възпитание и активна обществена дейност. С медал бе удостоен и Динко Пешев  за приноса му като технически ръководител в строителството на множество обекти. Митрофан Велев, дългогодишен журналист и председател на дружеството на литературните творци също получи почетен медал на кмета. „През живота си съм получавал и други награди, някои от тях национални, но тази ми е особено скъпа” – заяви Митрофан Велев. Тази година той навърши 80 години.
Отличия получиха и двама изявени спортисти – Борислав Витков и Цветолюб Илиев за успехите им като състезатели и треньори по таекуондо.
По повод празника на Ботевград в общината са получени поздравителни адреси от президента на републиката Росен Плевнелиев, от министъра на транспорта Ивайло Московски, депутатите Димитър Делчев и Галя Георгиева, от председателя на Комисията за защита на конкуренцията Петко Николов, от кмета на побратимения град Саранск Пьотър Тултаев, кмета на Правец Румен Гунински и други.
На празничния концерт в големия салон на читалището присъстваха народните представители от ГЕРБ Ирена Коцева и Петър Беков.