Лазерно шоу, светлини, фоейрверки в събота вечерта в Ботевград. Празникът на града е събрал цялото управление, шефове на институции, на фирми, директори... с една дума елит! Ръкопляскат и се радват!
Точно по същото време екип на Спешна помощ пътува към Врачеш. Имат повикване за бременна жена, която получила болки. Тъй като в ромската махала няма улици и екипът трудно може да намери точния адрес, както обикновено помолили близките да чакат на определено място, за да ги заведат до нуждаещата се от помощ.
Линейката пристигнала във Врачеш, а на уреченото място ги чакали двама мъже с мотор. Те упътили шофьора на линейката накъде да кара към ромската махала. На една от улиците, осеяна с огромни дупки и неосветена, шофьорът на линейката намалил, за да не влезе в дупката. Мотористът обаче, който видимо бил употребил алкохол, не могъл да реагира и се блъснал в линейката. Спътникът му паднал на земята. Линейката спряла. Лекарят и шофьорът слезли веднага да вдигнат падналия и да му помогнат. Точно докато го вдигали, другият мъж взел нещо тежко – вероятно камък и го стоварил върху главата на лекарката...Едва не я убил на място.


На другия ден след празника.


Журналисти отиват в ромската махала в Ботевград, за да снимат поредната /неуспешна !?!/ акция на ЧЕЗ да изключи тока на хора, които с години не плащат сметките си. Докато интервюират един от обитателите на блок 14-ти, откъм съседния блок се втурва млад мъж с качулка върху лицето и започва да налага репортерката и оператора. Пред съседния блок е спряла полицейска кола, но униформените нито чуват, нито виждат какво се случва. Маскираният мъж обаче е видял, че има полиция, вероятно е минал покрай патрулката, и въпреки това не се е поколебал да нападне и бие.
И това не е най-страшното. Докато подават жалба и пишат показания в полицията, униформените съветват жертвите да не си вадят медицинско, да не вдигат шум, „защото покачвали напрежението” и можело да стане по-страшно за тях! Това го казват защитниците ни, пазителите на реда!


Няколко дни по-рано.


Млад мъж става свидетел на нападание. Роми се нахвърлили върху момиче на улицата. Момчето се втурнало да помогне на момичето и нападателите /група роми/ го проболи с нож на няколко места в крака. Вече месец след инцидента той не може да ходи нормално.


По същото време.


Поредица от нагли обири в целия Ботевград. Обраха офиса на Изипей, магазин "Хенди", за една нощ два пъти влизаха в обменното бюро „Лони Кеш”, изрязаха стената на СБА, за да влязат в канцеларията и да изпразнят касите. Посред бял ден обраха касата на ВиК в читалището!!! Адвокат беше пребит и ограбен в центъра на Ботевград, друг човек – в центъра на Скравена.


Това са само малка част от престъпленията от последните два месеца. Заловени няма, наказани – също.


И в тази обстановка


Властта е глуха и сляпа. Ръкопляска на лазерното шоу! Радва се на светлините. И нещо по-важно – властта се страхува. Страхува се да погледне проблема в очите, да се изправи срещу него.
А каква по-голяма нужда от извънредно заседание на Общинския съвет от тази – сигурността на хората. В Ботевград вече не е спокойно да се живее и безопасно да се ходи на работа.
Къде е полицията, къде е областното ръководство на МВР, къде е кметът, къде е прокуратурата, къде?
Сега те са глухи и слепи, захвърлят проблемите далеч от тях. Но могат да бъдат сигурни – бумерангът ще се върне. Няма как.