С такъв сигнал се обърнаха към нас от Сдружение „За Ботевград“


Открихме поредния случай на безмилостна незаконна сеч в планината. С такъв сигнал се обърнаха към нас от Сдружение „За Ботевград“. 


Заради случаи като този от организацията поискаха спешен мораториум върху износа на дървесина от страната.  


Горски апокалипсис. Така описват от Сдружение „За Ботевград“ сечището край село Краево в Западна Стара планина. Отрязаните трупи край тесния коларски път продължават да напомнят за спорния дърводобив.


„Всичко това, което се случва в българските гори е едно голямо престъпление”, заявява Мартин Тинчев от Сдружение „За Ботевград“. 


Според него това е класически пример за незаконна сеч, добре прикрита зад издадени разрешения, които някой не е спазил, а друг не го е санкционирал. 


Сечището е на територията на Държавно горско стопанство Ботевград. По договор компанията-изпълнител е получила разрешение да изсече 440 кубика дървесина. Маркираните дървета трябва да са 2272, пише в документите. От сдружението обаче преброили едва 1319. 953 са дърветата-фантоми. 


„При описването на по-голям брой дървета, става дума за тънки дървета с по-малки диаметри. Тези тънки дървета не съществуват, те са фантоми. На тяхно място фирмата сече дебели дървета с по-качествена и по-скъпа дървесина. А когато фирмата трябва да заплати дървесината, тя плаща за евтината, а не за скъпата”, обясни Мартин Тинчев.


Отново според документите разрешените за поваляне дървета трябва да са бук с диаметър под 26 сантиметра и бор с диаметър под 34 сантиметра. Мартин и екип горски експерти преброили пъновете на 210 отсечени бора и 24 бука с по-голям диаметър.


„Проверките, които направихме тук бяха съвместно с контролните органи от Агенцията по горите. Това, което е изсечено над позволеното, е около 134 кубични метра едър материал от бял и черен бор”, обясни Мартин Тинчев.


От фирмата-изпълнител не скриха, че има нарушения, но заявиха, че са си понесли отговорността. Потвърждава го лесовъд на частна практика, бивш директор на Горското стопанство в региона.


„На конкретното място има някои нарушения. Може да има обвинения, че не е извършено почистване. Да, в някои части на насаждението е така. Но причината е, че с тези проверки, които се предизвикаха, беше спряна сечта и беше прекратено действието на договора. За което фирмата-изпълнител си носи последствията – има съставени актове и не е възстановена гаранцията за изпълнението на договора”, обясни инж. Васил Василев – бивш директор на ДГС Ботевград.


Според него далеч по-голям проблем за планината са набезите на дървосекачите от малцинствата. Проблем за цялата страна от години, с който контролните органи нямат достатъчно ресурс да се справят.


„Кметовете, полицаите също имат правата да спират и да съставят актове. Това не знам да е ставало някъде. Не трябва само горските да се обвиняват. Нямам общо в момента с горското, но не може 15 или 20 души да охраняват 40 000 хектара гора”, заявява инж. Васил Василев.


С тази непосилна задача ще трябва да се справя назначеният наскоро директор на горското стопанство в Ботевград. Преди да коментира случая, за който алармират от Сдружение „За Ботевград“, той поиска да се запознае с него в детайли. 


Нанесените щети обаче остават и най-притеснени са хората в село Краево, които живеят непосредствено под величествената гора.


Очевидно нещо в системата за контрол в гората не работи. Новият министър на земеделието вече заяви готовност за разпращане на мобилни контролни групи из цялата страна. Но екоактивистите настояват за далеч по-драстични мерки. 


Временен мораториум върху износа на дървесина, създаване на кризисен щаб и ревизия на горския фонд. Така ще лъсне обемът на незаконната сеч у нас, за който в момента се спори. 


Признат факт обаче е последното място на страната ни в Европа в борбата с незаконната сеч.