Разработката на лаптопа "Правец 64М" вече е приключила. В момента се изработват 100 пилотни бройки, които компанията планира да покаже в своя магазин в София в началото на януари 2015 г., съобщава в днешна публикация dnevnik.bg.

"Правец 64М" ще се предлага в три версии. Най-евтината ще струва 1094 лв. и ще предлага процесор Intel Core i3 с 4 GB вградена памет, 128GB SSD. Дисплеят е 14-инчов с резолюция 1366х768 пиксела.

Лаптопът ще може да се конфигурира и с по-мощен процесор, допълнителен твърд диск, дисплей с по-висока резолюция и повече оперативна памет. Видео обработката е поверена на HD Graphics 4400 за всички модели. По думите на компанията вградената батерия осигурява работа на лаптопа от около 7 часа.

Устройството ще се предлага с 4 години гаранция, ако неговият собственик посещава сервиза два пъти в годината за пълна профилактика, която е платена. В противен случай ще важи стандартната гаранция от две години.
Освен лаптоп "Правец" разработва и настолен компютър. "Правец 64Д" е модел от типа "всичко в едно", като използва 21.5-инчов Full HD диплей. Предвиждат се модели с процесори Intel Core i3, i5 и i7, до 16GB оперативна памет, два твърди диска и др. Макар и настолен, компютърът има вградена батерия, която осигурява до 240 минути работа. В комплекта ще има още безжична клавиатура и мишка. Цената на "Правец 64Д" все още не е уточнена.

В процес на разработка е и таблетът "Правец 64Т". За сега той е само прототип, който може да се реализира при достатъчен интерес. Устройството ще работи с Windows 8.1, като използва процесор Intel Celeron N2806. Дисплеят е 10.1-инчов с резолюция 1280х800. На разположение са 2GB оперативна памет, 64GB SSD и батерия, която осигурява около 8 часа работа- информира dnevnik.bg

Компанията има интерес да разработи и своя операционна система "Правец ОС". Засега обаче тя остава на заден план и приоритет ще бъде даден на хардуера.