Етикетът трябва да информира за произхода и съдържанието на продукта


От днес влиза в сила нов регламент на Евросъюза за информацията на етикетите на храните. Той ще важи за всички храни, предназначени за крайния потребител - включително тези, доставяни от заведения за обществено хранене, или храни, предназначени за снабдяване на заведения за обществено хранене.


Регламентът определя стриктно информацията, която трябва да съдържа всеки етикет. Първата му част е задължителна, отговаря на строго подбрани критерии, втората е доброволна и съдържа данни по преценка на производителя.


Сред изискванията към новите етикети са по-добра четливост на информацията върху тях, посочване на страната или мястото на произход на продукта, информация за  алергенните съставки в него, ако има такива, едни и същи изисквания за етикетиране при пазаруване по интернет, пазаруване от разстояние и купуване на стоки в магазина, посочване на съставката заместител при „имитациите“ на храни, ясно указване на размразените продукти и мазнините, които съдържа, въглехидрати, захари, белтъчини и сол.


В случай на нарушения, можем да подаваме сигнали в Комисията за защита на потребители.