Тази година абитуриентите от ГПЧЕ „Алеко Константинов“, гр. Правец се амбицираха  да покажат, че всеки може да даде своя принос към обществото, стига да има желание. Това тяхно виждане ги обедини около една обща кауза под надслов „Панаир на добрината“.
Инициатива цели да помогне на деца, болни от една от най-страшните генетични болести  - муковисцидоза. Тя предизвиква проблеми, свързани с дишането, забавя растежа и води до редица други усложнения.


В България статистика показва, че около 220 души са в това безнадеждно състояние, повече от които са деца. Болестта не се лекува, но въпреки това, при адекватно лечение, заболелият може да доживее до 50 годишна възраст. Плашещото в момента е, че в България животът на тези хора достига едва до 12-годишна възраст.
Инициативата на дванадесетокласниците стартира в началото на учебната година, когато започна даряването на средства за каузата. Целта им обаче не е само да съберат средства, а и да информират колкото се може повече хора за проблема. Надяват се техният призив за помощ  да бъде чут и от тези хора в държавата, от които зависи всъщност лечението на заболелите.


Предложенията им към хората, които искат да се включат в каузата, са следните:
1.През последната учебна седмица на месец май, всеки който желае да се присъедини към каузата, да носи тениска с логото („Нека бъдем съпричастни”).
2.В деня на изпращането на 12-ти клас всички да са с тези тениски.
3.Да се публикува повече информация за инициативата.
4.Да се информират държавните институции, свързани с проблема, чрез официални писма.


Желаещите да помогнат за осъществяване на инициативата, могат да се обърнат към директора  на ГПЧЕ „Алеко Константинов” Цветанка Щерионова или към техни познати ученици от 12-ти клас на училището.
Няма определена сума за закупуването на тениски. Всеки, които има желание, може да дари средства според възможностите си.


Ива Николова