Настоятелството на църквата „Свето Възнесение Господне” в Ботевград призовава миряните да купуват свещи от храма. В обръщението, което ни бе предоставено за публикуване, се казва:


Църковната свещ е чиста и свята жертва пред Божия олтар. Всеки съзнателен и предан християнин да пали с искрена молитва при всяка богослужба в храма, дома и другаде само църковната свещ! Свещта, купена не от Божия храм, не е църковна, не е жертва пред Бога и не носи никаква полза на приносителя й".
Има нещо, което е важно и съществено, и е валидно за всички вярващи, за които свещта не е само празен обред: Тъй като е жертва, редно е да бъде закупена от храма. Когато я купуваме в погребалното дружество, тя вече има само обредна цел и губи смисъла си на жертва. Същото важи и за случаите, когато купуваме свещи от частни лица, или от пазара. Тогава запалената от нас свещ, вече не е принос пред Божия олтар, дори да е запалена в храма.
Днес навсякъде се продават свещи - на улицата, в магазините, по пазарите и на битаците. Няма нужда пак да поясняваме, че църковната свещ се купува само от храма Божи, защото купувайки от търговците, ние облагодетелстваме тях, а дадената от нас лепта бива използвана за небогоугодни цели. Освен това, свещ купена извън храма, направена от некачествени материали, се превръща в пушилка, а не в жертва. Ясно е, че купувайки църковна свещ, ние не само възнасяме жертва на Бога, но и подпомагаме и самия храм. Особено, когато свещта е купена в малка градска или селска църква, които се издържат най-вече от продажба на свещи, икони и духовни книги.