Истински бум на кражбите на проводници в Ботевградско. От няколко месеца буквално няма ден, в който да не откраднат електрически проводник или телефонен кабел. Кражбите започнаха в Ботевград, където крадците задиган кабели на цели улици. От началото на годината тези кражби са започнали и по селата. „В Литаково вече няма и метър меден кабел, който да не е откраднат – оплака се кметът на селото Даниел Дилов. –Според мен това е организирана престъпност, след като досега няма заловен нито един извършител” – категоричен е той.
Освен уличното осветление, което е общинска собственост, потърпевши са и ЧЕЗ. Те периодично оповестяват загубите си от кражби. Само през 2014 год. заради кражби са наложи подмяната на общо 80 000 м кабели на стойност 1,5 млн. лева, съобщиха от ЧЕЗ. Не по-малки са щетите и на БТК. Крадците отмъкват километри телефонен кабел. „Даже и от БТК не знаят колко точно кабели им крадат ежедневно. Има случаи, когато тъкмо възстановяват откраднатия кабел, и на следващата нощ – пак го измъкват” – казват запознати.
Крадците са се специализирали, разполагат със скици на трасетата /най-вероятно от вътрешни хора/, имат модерни металотърсачи, за 10 минути могат да измъкнат половин километър кабел.
Втората брънка във веригата са пунктовете, в които се предават черните и цветни метали. Само през последните няколко месеца в Ботевград са се появили пет незаконни пункта. Имената на собствениците им се знаят: Асен, Цеца, Сашо…
Интересно е защо полицията, която хем иска да залови крадците за кабели, но в същото време си затваря очите за незаконните пунктове?!