След поставен въпрос от депутата от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова за качеството на питейната вода в Ботевград, министърът на здравеопазването се ангажира с втора проверка. Това стана след като Нинова определи отговора му, че няма проблем с качеството на водата, като неверен. Тя се аргументира, като показа документи, удостоверяващи, че питейната вода в Ботевград е опасна за здравето на хората там.


„Многократно бях сезирана от жители на Ботевград и с очите си съм виждала, че качеството на водата в Ботевград, която тече от чешмите, не отговаря на представите за питейна вода”, заяви Нинова. Тя показа жалби от Напоителни системи ЕАД София клон, който е 100% държавно дружество, до главния прокурор на Република България. „С тази жалба изпълнителният директор на Напоителни системи сезира главния прокурор за нарушения в законодателството и казва, че на яз. „Бебреш” са изградени 9 връзки, т. нар. байпаси, директно с мрежата на Ботевград и се подава вода на населението, без да се измерва и пречиства”, обясни Нинова. Тя продължи, че по повод на жалбата е назначена експертиза, в която се казва, че по този начин организираното  водоподаване от кмета на Ботевград създава рискове от хигиенно-епидемиологична гледна точка - използването на тези води за питейни нужди е опасност за развитие на различни инфекциозни болести на населението.


„Работа на Прокуратурата е да каже кой е извършил това престъпление. Аз твърдя, че това е кметът на Ботевград и няма да спра, докато този човек не си понесе отговорността, че трови населението, но проверете втори път има ли опасност за здравето на хората”, завърши Корнелия Нинова.