По повод традиционния празник Тодоров – събор на Правец, на 28 февруари /събота/, Исторически музей Правец се включва в програмата с по-различно начинание. Освен традиционния базар на троянска керамика, музеят ще представи изложба „Японската култура – преоткрити традиции”. Изложбата се организира със съдействието на Посолството на Япония в България. Това съобщи Татяна Борисова – директор на музея.


„Ще представим традиционното японско изкуство икебана (подреждане на цветя). Мария Кеменчеджиева и екип ще направят специална демонстрация пред правчани и гостите на града. Японското изкуство икебана има символичен характер, както и декоративна употреба. Използването на живи ефимерни цветя и клонки, прави измеренията на времето неразривна част от създаването на творбата. Религиозният произход и здравата връзка с естествения цикъл на живот - раждане, растеж, смърт и прераждане, придават на икебаната дълбоко духовно звучене. През 500 - годишната си история икебана приема най-различни форми – от обикновена украса за дома до огромни пейзажи и новаторски скулптурни елементи, които могат да запълнят цяла изложбена зала. Тълкуването на икебана, наричана още „пътят на цветята”, се възприема и като форма на медитация – смяна на сезоните, време и промяна”, разказа Татяна Борисова.


„За посетителите през този ден ще бъде пресъздадена японска чайна церемония като ритуал от членове на Сдружението за популяризиране на японската култура „Урасенке” с ръководител чаения учител Криси Прахова. При желание за консумация на японски чай от страна на посетителите ще се заплащат по 2.00 лв. Чайната церемония е сложен древен ритуал, идващ от дзен будизма – да живееш единствено в настоящия момент, и е така конструиран, че да ангажира сетивата на човека, така че той да бъде изцяло ангажиран и да се освободи от ежедневието си. Посетителите ще имат възможност да се обличат в японски кимона и да се снимат. Ще има и демонстрация  на древно калиграфско изкуство”, допълни директорът на музея в Правец


Началният час на събитието е 10.30. То ще продължи до 15 часа същия ден. Изложбата на икебана ще бъде на разположение на посетителите и през следващите няколко дни.