Здравноосигурените лица, които пребивават в друго населено място за период от един до пет месеца, трябва да направят временен избор на личен лекар на мястото извън постоянното им местоживеене, напомнят от здравната каса. За целта трябва да се попълни регистрационна форма за временен избор. Формата се попълва от самия лекар, който ще обслужва здравноосигуреното лице за периода на пребиваването му на новото място.
При извършване на временен избор здравноосигурените лица се ползват с всичките си права. Лекарствата, които хронично болните ползват за одомашно лечение, ежемесечно се предписват от временния личен лекар. Рецептите се изпълняват от аптеки, които имат договор с РЗОК в района, в който е упражнен временният избор.
Когато здравоносигуреното лице пребивава в друго населено място за срок до един месец и се налага да получи медицинска помощ, може да се обърне към всеки общопрактикуващ лекар за съдействе. В такива сл,учаи НЗОК заплаща ан общопрактикуващите лекари за инцидентно оказана помощ ан илца, които ен фигурират в пациентските им листи. За да ен заплащат гражданите нищо друго освен потребителска такса, е необходимо да да представят здравноосигурителната си книжка.
Здравноосигурени лица, на които е поискано да заплатят оказаната им медицинска помощ при инцидентно посещение, задължително трябва да изискат от лекаря финансов документ за платените суми. При нарушаване на правата им паицентите могат да подадат жалби до РЗОК.