На Тодоровден се провежда традиционният събор на град Правец. Събитието започна с празнична Света литургия, отслужена в манастира „Свети Теодор Тирон”.
Програмата на общината по повод Тодоровден бе изпълнена с различни прояви. Историческият музей предостави възможност на жителите и гостите на Правец да се докоснат до японските традиции чрез изложба на икебана, пресъздаване на чайна церемония и демонстрация на калиграфия.
Водосвет за здраве бе отслужен в центъра на Правец от Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил. Кметът на града Румен Гунински поздрави жителите и гостите на Община Правец и поднесе благопожелания към тях. Последва празничен концерт с участието на фолклорни изпълнители и танцов състав при Народно читалище “Заря 1895” - Правец и фолклорен ансамбъл “Загоре” - Стара Загора.
В центъра на града бе организирана и благотворителна кулинарна изложба. Средствата от нея ще бъдат предоставени за юбилейното – двадесето поред, издание на конкурса „На крилете на песента”, който се провежда по инициатива на ОУ „Васил Левски” – Правец. Това съобщи Ваня Димитрова – директор на Дневен център за възрастни хора с увреждания. „Организатори на изложбата са Община Правец, училището и ние. В нея се включиха и фирми, и граждани”, сподели още тя.
Днес Правец е домакин на национално събитие – Второ фолклорно надиграване „Я тропнете да тропнем”, което се провежда в спортния комплекс на града. В него участват повече от 30 фолклорни състава от цялата страна, сред които ФШ „Бояна” – Правец и ДТС „Лъжанчета” – с. Трудовец.
Организатор на фолклорното надиграване е Международна фестивална програма „Приятели на България”. Събитието се провежда със съдействието на община Правец. То преминава под патронажа на областния управител на Софийска област - Росица Иванова. Компетентно жури от четирима човека ще оценява участниците.
Традиционният събор на Правец уважиха Корнелия Нинова – депутат, Красимир Живков – зам.-министър на околната среда и водите, Росица Иванова – областен управител, шефове на областни структури, представители на бизнеса.