Тази година СОУ „Христо Ясенов” навършва 70 години от създаването му.
Началото е поставено с Указ № 64 от 1945 година на Министерството на народното просвещение, с който Регентите на България приемат Наредба-закон за откриване на Пълна смесена гимназия в гр.Етрополе.
По този повод ръководството, колективът и учениците са подготвили поредица от мероприятия, кулминацията на които е днешното „Ясеновско утро”, което премина при препълнен салон.
В своето приветствено слово директорката Светла Вълова проследи пътя на развитието   на училището от първия учебен ден преди 70 години до днес. Много ученици са преминали през неговите врати. От тях днес са известни ръководители, учени, инженери, учители, дейци на науката и на културата,  прославили Етрополе в страната и по света.
По повод годишнината, общинското ръководство награди с почетни грамоти: Светла Вълова - директор на СОУ "Хр.Ясенов", Станка Димитрова – заместник-директор на СОУ"Хр.Ясенов", Росица Василева – заместник-директор на СОУ"Хр.Ясенов", Радка Василева - преподавател по биология и здравно образование, Петя Запрянова - преподавател по български език и литература.
Христо Андреев връчи награда от името на Министерството на младежта и спорта за постигнати високи постижения в областта на спорта в училището.
За официални гости на празника бяха обявени Лили Дамянова - представител на Министерство на образованието и науката, инж.Богомил Георгиев - кмет на Община Етрополе, Венета Гергова – заместник-кмет на Община Етрополе, Христо Андреев - председател на Общински съвет Етрополе, Илонка Славчева - началник на РИО на МОН в Софийска област, поетите Матей Шопкин и Лъчезар Еленков, Валентин Цацов - председател на Училищното настоятелство, членове на училищното настоятелство, представители на фирми и партньори на училището.
Поздравителни адреси  са изпратили Ваня Кастрева – заместник-министър на образованието и науката, инж.Богомил Георгиев - кмет на Община Етрополе, Галя Георгиева - народен представител в 43-то Народно събрание от ПП"ГЕРБ", Добри Цветков - изпълнителен директор на "Елаците-Мед"АД , от Геотехмин, Янка Такева -председател на Синдиката на българските учители, доц.Тепавичаров - ръководител на партньорски екип от СУ "Св.Климент Охридски", ОУ "Хр.Ботев" Етрополе, Снежана Вътева - Дирекция "Социално подпомагане", НЧ "Тодор Пеев-1871" Етрополе, ПГ "Тодор Пеев" Етрополе, ЦДГ "Слънчице", ЦДГ "Звънче", ЦДГ "Еделвайс", ОУ "Георги Бенковски" с.М.Искър и ОУ "Хр.Ботев" с.Лопян.
В празничния концерт се изявиха бивши и настоящи ученици на СОУ „Христо Ясенов”. Ученическият хор с „Марш на ясеновци”, прозвучаха още песента „Маргарита”, рецитал по стихове на Христо Ясенов, авторски стихотворения на ученици, мажоретният и танцов състави, съвременно звучене на приказката „Дядовата ръкавичка, естрадни, испански и градски песни, Крис също поздрави публиката със свое изпълнение и накрая Вили Рай на фона на играта на танцьорите поставиха кулминацията на концерта.
Публиката уважи труда на изпълнителите със ставане на крака и бурни ръкопляскания.
Тазгодишното "Ясеновско утро" завърши с празнична торта и красива кошница цветя от името на инж. Богомил Георгиев и Христо Андреев.