Първото отбелязване на 8 март като Ден на жената е през 1909 г. в Щатите и е по инициатива на Американската социалистическа партия.


След Октомврийската революция в Русия обаче, участничките във Втората международна конференция на жените-комунистки през 1920 г. също препоръчват 8 март за Международен ден на жената.


През 1965 г. денят е обявен официално като неработен ден и празник на жената в СССР, но и до днес денят е неработен в Русия и другите страни от бившия Съветски съюз – Беларус, Молдова, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Украйна, както и в Република Македония и Монголия.


В България 8 март започва да се празнува след 9 септември 1944 г. Отначало по предприятия, заводи, учреждения се правят събрания, на които се отчита приносът на жените в производството, културата, науката и обществения живот.


Може да се каже, че днес 8 март е загубил своята политическа окраска и е просто ден, в който мъжете изразяват своето внимание към жените около тях.


У нас 8-ми март се чества и като Ден на майката 


Botevgrad.com поздравява дамите с днешния празник! Специално за тях публикуваме най-новото стихотворение на Симон Ангелов – зам.-председател на Сдружението на литературните творци „Стамен Панчев”: 


 


ИКОНА


Не запалих молитвени свещи,


не обгърнах света със крила,


но намерих очите горещи,


за да кипне в сърцето кръвта.


 


Ти дойде и във тебе се сляха


твоят дух с моят огън и свян…


Птици влюбени песни запяха


сред листата на вечния храм.


 


В този храм на божествена обич,


в този храм на безкрайни мечти,


в този храм на надежда и вяра


Ти – икона - докрай остани!