12-годишно момче също участвало в зверския побой над 64-годишния бивш полицай Стоян Иванов в Правец. Мъжът бе убит с ритници и юмруци от цигани в центъра на града в петък вечерта.
Те се нахвърлили върху него, защото им направил забележка да не обиждат група непознати жени, които минали покрай тях.
 В Софийския окръжен съд бяха доведени обвинените за убийството - 15-годишният Мартин Райков, ученик в Ботевград, и 18-годишният Йоко Йонов, безработен циганин с основно образование.
Стоян Иванов починал от сърдечна и мозъчна недостатъчност, причинена от мозъчен оток, сочи съдебномедицинската експертиза.
Мъжът бил ритан зверски в главата и удрян с юмруци по цялото тяло.
12-годишният Коста Райков си признал, че също го е ритал, но тъй като е малолетен, не може да бъде  обвинен.
Преди да налетят на Иванов, биячите изпили общо 12 бири. В приповдигнато настроение, те обидили с неприлични думи група жени близо до новата детска площадка в центъра на града.
Според защитната версия на Йоко Йонов Иванов го дръпнал за якето и му се скарал. Тогава върху бившия полицай скочили двама от компанията и го пребили. Мъжът издъхнал на 100 метра от жилището си.
Побоят бил гледан от деца, които играели на площадката. Малчуганите изпаднали в шок. Наложило се полицаите дълго да ги успокояват.
 Според адвокатите на задържаните очевидци са станали и минувачи, но никой не се намесил.
Съдът остави в ареста двамата задържани.
“Искам да съм на свобода”, каза Мартин Райков и се разплака. Защитниците им казаха, че няма да обжалват решението на магистратите.
След убийството в Правец тръгна подписка за изселването на циганите.