Областният управител на Софийска област Росица Иванова и Николай Николов – Заместник областен управител, присъстваха на 13-тото заседание на Комисията за присъждане на Етикета за иновации и добро управление на местно ниво, което се проведе днес в сградата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).
В Третата процедура по присъждане на Етикета добро управление участват 2 общини от Софийска област – Долна баня и Сливница, която кандидатства за първи път.
Общо 25 български общини са подали заявления за присъждане на Етикета. Призът ще отиде при 18 от тях. На днешното си заседание комисията реши Долна баня да бъде сред отличените с Етикета за добро управление общини. Това ще бъде третото поредно отличие на общината от Софийска област, която участва във всички проведени процедури от 2011 г. насам.
На днешното заседание членовете на комисията обсъдиха и принципите, на които да се базира и системата за последващо сътрудничество с общините. Те се обединиха около мнението това да става чрез организирането на форуми за споделяне на добрите практики и чрез партньорски посещения по инициатива на общините.
Заместник-министърът на регионалното развитие Иван Аспарухов на свой ред съобщи, че вече е изпратен доклад до МВнР относно искането практиката за присъждане на Етикет за добро управление да стане акцент по време на българското председателство на Европейски съюз, тъй като България и Норвегия са единствените страни в Европа, които успешно прилагат тази добра практика, съобщава пресцентърът на Областната администрация.