Вчера в малкия салон на читалище “Христо Ботев” в Ботевград се проведе кръгла маса, посветена на борбата срещу употребата на наркотични вещества. В нея взеха участие представители на сектор за борба с организираната престъпност към ОДП – София, ръководствата на полицейските управления в Ботевград и Етрополе, представители на РПУ – Правец, ученици от трите съседни общини, родители и др.

Учениците представиха проекти по темата и разказаха за предприетите мерките срещу употребата на наркотици в техните училища. Групата за превенция към ОУ “Н.Й.Вапцаров”, която е създадена преди повече от пет години, бе изготвила презентация за различните видове наркотични вещества и вредното им влияние върху човешкия организъм. ТПГ “Стамен Панчев” представи разработката “Отвори очи”, която също има за цел да покаже тежките последствия от употребата на наркотици. Екопарламентът към ГПЧЕ “Алеко Константинов” – гр. Правец показа своя проект “Кажи Не на дрогата, цигарите и алкохола”. Идеята на разработката е учениците да се запознаят с отражението на вредните навици върху здравето, за да бъдат по отговорни към себе си и другите около тях.
Редица прояви срещу употребата на наркотични вещества се организират в община Етрополе. Представителят на Комисията за противообществени прояви Бистра Александрова разказа, че местните медии редовно публикуват материали и излъчват предавания, свързани с темата. Тя сподели още, че кабелната телевизия на Етрополе и Комисията извършват съвместни проверки за малолетни и непълнолетни в заведенията.
В съседната община активна дейност развива и Асоциацията на българските командоси. Нейният представител инж. Христов разказа подробно за програма “Млад командос”, която има цел да ангажира с полезни занимания свободното време на учениците.

Накрая на срещата шефът на РПУ – Ботевград Венцислав Здравков обобщи, че органите на реда, педагогическите съветници, директорите на училищата, родители и ученици трябва да си съдействат в борбата срещу разпространението и употребата на наркотични вещества.

Всички присъстващи на кръглата маса получиха брошури “Как да предпазим детето си от наркотиците”, изготвени Н. Иванова, която завежда връзки с обществеността към МВР, и В. Андреева от РДВР – София. На учениците бяха раздени и визитки с телефони, на които могат се обадят в случай на нужда.