Днес на бул. „Цар Освободител” в Ботевград служители на сектор „Пътна полиция” при ОДМВР – София извършват проверка по линия на пътен контрол с патрулен автомобил, оборудван със системи за видеонаблюдение и аудиозапис.


Новото техническо оборудване се състои от три видеокамери и безжични микрофони за запис на целия процес на проверката на пътя. Така на практика всички действия на контролните органи се извършват под постоянно видеонаблюдение. Наред с това, патрулната кола е снабдена с джи пи ес система, която показва точните координати по време на работа. Автoмoбилът е обозначен с жълти стикери, които указват, че се осъществява видеонаблюдение.


„При представянето си на водача, проверяващият полицай трябва да посочи какъв е поводът за спирането му и да го уведоми, че проверката ще бъде аудио и видео заснета. Водачът има право да откаже да бъде заснет. Тогава проверяващият го инструктира, че трябва да остане в автомобила. Проверката на всички документи на водача се извършва в полицейския автомобил и се заснема от вътрешната камера. Записите се съхраняват, свалят се от автомобила след приключване на дежурството”, обясни пред наш репортер Петър Иванов – полицейски инспектор „Пътен контрол”  .


„В момента на територията на София област по предварително утвърден график работят шест такива автомобила. Предстои монтирането на системи за видеонаблюдение и аудиозапис в още патрулни коли”, съобщи Мариола Маркова – говорител на ОДМВР – София област.


Новата система за видеозаснемане на действията на пътните полицаи е част от предприетите от МВР мерки за противодействие на корупционните прояви, свързани с контрола на пътната безопасност, както и за ограничаване пътнотранспортните произшествия.