В Ботевград се утвърди модел на феодално, еднолично управлениe. Tук има страх, а кметът Георги Георгиев си позволява да променя устно дори договори по проекти с европейски средства. За това разказаха част от хората в града пред БГНЕС през изминалата седмица.


Местни общественици, опозиционери-съветници и бизнесмени описват картина на управление в града, която би смутила всеки здравомислещ човек, нагледал се на всичко в 25-те години преход. Тази седмица те продължиха своята борба срещу "крайно аморалния стил и скандално корупционния модел на управление" на община Ботевград с отворено писмо до всички власти у нас, в което информират за редица сериозни проблеми.


Георги Георгиев е кмет на Ботевград с три мандата зад гърба си под знака на различни партии. В града, който се намира на по-малко час път от София, местните казват, че страхът сред хората е голям и рядко се намира някой, който да застане с името си срещу действията на кмета. Единият от малкото такива – общинският съветник Иван Гавалюгов е категоричен, че кметът на Ботевград е човек, който налага абсолютно авторитарен стил на управление, вреден за хората. "Опитва се да изземе всякакви функции или по-скоро всичко, което се случва в Ботевград далеч извън неговите компетенции на кмет да бъде пресято през неговото сито. Често пъти стилът на управление граничи с цинично поведение в буквалния и преносен смисъл", каза Гавалюгов. Той разказа за 4 проекта по две европрограми, по които има проблеми. Единият е реализиран - за изграждане на регионално депо за неопасни битови отпадъци за 3 общини. Съветникът цитира одит на Сметната палата за съответствие при финансовото управление на община Ботевград за периода от 1 януари 2012 г. до 31 юни 2013 г.


Съветникът посочи констатации за нарушения като това за изкуствено необосновано завишаване на бюджета на проекта на база на нереалистични заложени и изплатени разходи за извозване на земни и скални маси, получени при изкопаване на двете клетки за регионалното депо. Предвидено по проекта било до 10 км извозване, а реално са извозени на 500 м. "Странното и фрапиращото е, че са изплатени разходи извозване на тези земни маси като за 10 км", каза той.


Вторият проект, за който разказа все още не е приключил, но вече имало наложени санкции, констатирани от Управляващия орган в МОСВ. Той е за изграждане на градска пречиствателна станция за отпадни води и частично изграждане на канализация във вилна зона Зелин. Констатирани са съществени нарушения при тръжната процедура за определяне на изпълнител, посочи Гавалюгов и изброи мотивите: Заложените критерии при определяне на този изпълнител са субективни, неясни, имали са възпиращ ефект. Другите два проекта, за които говори общинският съветник са по ОПРР. Единият е "Ботевград – привлекателна дестинация за атрактивен културно-исторически, еко и спортно-развлекателен туризъм", с няколко модула. "По този проект има наложени няколко санкции между 5 и 25 % по различните модули. Наложена е санкция от 160 000 лв. за строителни дейности при изграждането на Историческия музей.


Там е констатирано съществено несъответствие между заложено техническо оборудване и монтирано, което е с различни технически показатели. Не се изплаща това оборудване и остава за сметка на общината", каза той и допълни, че еднолично общината решава да не изплати разходи по договор.


"Травъл Медиа Груп" е произвела и доставила костюмите, декорите и озвучителната техника за историческа възстановка "Последните дни на Иван Шишман". Управителят й Владимир Танев е категоричен, че фирмата му е била излъгана и измамена от общината и лично от кмета. Тяхната история в търсене на справедливост и това да си получат парите за положения труд продължава повече от една година. "Нашата компания беше подложена на изнудване, рекет и измама със средства на европейските данъкоплатци", категоричен е Танев. Заради това, той сигнализира ОЛАФ и е убеден, че срещу кмета ще започне истинско разследване.


Разказът му за това какво ги е принудило да пишат до ОЛАФ започва именно с търсенето на справедливост още от август миналата година, когато кметът на Ботевград издава заповед, с която са определени за победители в обществена поръчка. Договорът трябвало да се подпише септември 2014 г., но е подписан няколко месеца по-късно- през декември. Георги Георгиев ги изнудва да приемат допълнителен член и така, поясни Танев, се е допуснало едно от многото големи нарушения, заради, които те търсят правата си и пред нашия съд.


Танев разказа за злокобна среща на 12 август пред представители на около 7-8 фирми с подписани договори по големия проект, кметът абсолютно безцеремонно заявил пред всички: Знаете ли, заради нередности около ремонта на Историческия музей общината е глобена със 160 000 лв. заради дейност на фирмата "Европа 7", собственост между другото на разстреляния преди няколко месеца в Ботевград бизнесмен Семко Семков. Кметът буквално каза: Аз трябва от някъде тези 160 000 лв. да си ги избия. И започва: първата фирма 15 000 лв., следващата 50 000 лв., дойде ред и на нашата фирма и каза: И на вас ви режа 50 000 лв., разказва управителят на фирмата. Владимир Танев разбира се не се съгласил и заявил на Георгиев, че няма право да прекроява едностранно подписан вече договор още повече, когато става дума за договор с европари, но кметът му отвърнал: Ако искаш ме съди, ще ми свърши и този мандат и следващият, пак няма да можеш да ме осъдиш. Налага им се обаче да приемат, но срещу обещание, че срещу сумата ще се редуцират и дейности и искат тази промяна да се заяви с официално писмо. Получават такова, но за тяхна изненада кметът пише в него, че не са предлагани финансови корекции. Така изпълняват договора в срок и с необходимото качество.


На 25 септември се прави впечатляващата възстановка, но прибирайки се в София още на следващия ден Танев е сюрпризиран от финансовия директор на общината, който по телефона му казал, че фактурата за плащане е с объркана сума, защото кметът заявил, че ще плати по-малко. "Няма друга дума и друг подходящ израз и според мен не е нужен – това е класическа измама с европейски средства от страна на общината и лично на кмета Георги Георгиев", каза бизнесменът. На него днес дори му е трудно да каже колко пари им дължи общината. По фактура сумата, която им дължи още от 19 септември 2014 г. е 100 548 лв. с включено ДДС. Въпреки това, те изчисляват, че общината им дължи още много пари, свързани с всички разноски по делото, пропуснати ползи и нанесени щети.


Лично Гавалюгов е сигнализирал за нередности по друг проект-за модернизация на спортната инфраструктура, чиято цел е реновиране на 4 спортни баскетболни площадки. Вместо изкуствената настилка, обаче на тях се слага обикновен асфалт, който е неподходяща и опасна настилка, сигнализира общинският съветник и е категоричен, че не става въпрос за никакво модернизиране. Освен всичко друго и от документацията, която искал и получил, заключи, че парите, които са платени са като за изкуствена настилка. Сигналът подал до АФКОС – представителството на ОЛАФ в България още есента на 2013 г.


Гавалюгов заяви, че в Ботевград фирмите, които печелят поръчки са ограничен брой и дори може да се проследи "една интересна цикличност на смяна на една фирма, явно фаворит на общинското ръководство с друга през определен период". "В периода, в който си фаворит или близка фирма до общинското ръководство печелиш, може би, 80% от обществените поръчки за извършване на най-различен вид строителни дейности. Оказва се, че тези фирми са доста универсални в своята дейност", заяви той. Опозицията в града изброила поне 17 сигнала до КЗК, с които участници обжалват процедура или част от нея и казва, че 14 от тях са приети като основателни. Това прави над 80 % основателност на регистрираните жалби, пресмята съветникът.


В Ботевград се утвърди модел на феодално, еднолично управление, допълва картината и Павел Райновски, който е бил в миналото от временната управа на града. Разказът му за това какво се случва в Ботевград той илюстрира със стар виц: В едно училище учили децата, че 2x2=8, обаче в един момент решили да кажат истината, че 2x2=4. Но взели решение да казват постепенно и вместо след четвърт век 2x2 да е 4 в Ботевград, то вместо 4, 2x2 стана към 15. "Ботевград се управлява със стил и методи някъде вече към Вълкочервенковско време-абсолютно феодално и недемократично. Райновски също описа страха в града, който каза, че е икономически, както навсякъде, където има безработица и зависимост от държавните и административни органи. "Въпросът е, че ние сме малък град и е нетърпимо, защото ние знаем истината, но…. Страхът просто е много голям", оплака се мъжът.


Кольо Колев е председател на Гражданско сдружение "За чиста природа", живее в с. Трудовец, община Ботевград и също е подписал отвореното писмо против управлението на кмета Георгиев. "Той направи толкова поразии в последните 10 – 12 години, че тази община, която бе цветуща, следващият кмет, който дойде ще попадне в икономически колапс", смята мъжът. Според Колев писаното в писмото е най-малкото, което може да се напише за този кмет. "На секундата, час по-скоро да му се сложат белезниците, нищо друго. Нашият кмет е от национален мащаб по манипулации, корупции и т. н.", каза той и посъветва да се направи проверка на сегашното и предишно имотно състояние. "Боже! Няма думи, нямам думи! Така по такъв скоростен начин е забогатял, че не може и да си представите за какво става въпрос", възкликна мъжът.


В отвореното писмо например се сигнализира за "мащабен строеж на хотелски комплекс в имение на кмета Георги Георгиев". Строежът, за който се говори в писмото, все още не е завършен, но вече обещава след изграждането си да е впечатляващ…, поне толкова забележителен, колкото и къщата на кмета в родното му село. За да ни упътят натам хората просто казаха: Голяма хубава къща, забелязва се – ще я разпознаете!


И според Колев, в Ботевград страхът от градоначалника е изключително голям и то, защото той е събрал около себе си 10-15 души-"строители" -фирми, които единствено извършват обществени поръчки. Екипът ни разговаря с Колев пред депото за отпадъци, защото той държи да подчертае, че обектът е криминален още в зародиша си. Още 2009 г. е организирал подписка срещу депото, тъй като смята, че то ще трови Трудовец. Той показа папка с документи по цялата сага около борбата им, която също стигнала до европейските институции.


Христо Якимов, който е общински съветник в Ботевград казва, че написали писмото, за да са наясно хората в града къде отиват парите им и не само техните, но парите за европроекти. Сега събират подписи за подкрепа на каузата си, но както сам Якимов призна- срещат страх в хората. Много хора обяснили, че не биха се подписали, тъй като името им ще фигурира и това има опасност да достигне до кмета на общината и след това да бъдат взети мерки. "Община Ботевград се управлява абсолютно непрозрачно, напоследък дори се закриват заседанията на общинския съвет", разказа съветникът.


След тези разкрития за община Ботевград, БГНЕС успя да говори само по телефона с Георги Георгиев, тъй като той не поиска да се срещне с нас с мотива, че е в болничен. Казахме му, че хората са разказали за проблеми с проекти като този за туризма, а той отговаряше на въпросите с въпрос. Кой го казва това, попита кметът и сам отговаряше като даваше квалификации. В типичен явно за него изказ определяше хората, без да дава аргументи в обратна на тяхната позиция. Единственото, което каза на въпрос за нередности, констатирани в доклада на Сметната палата при строежа на депото е, че няма такива. И отново предпочете да квалифицира хората, които говорят това. Дори се оплака, че му е писнало му да му звънят и да обяснява несъществуващи неща. Накрая ни посъветва: Ако искате, вие си губете времето и си пишете каквото искате. Каза и че не го интересува и откритото писмо на част от гражданите на Ботевград.


И може би тази реакция – без да се посочват аргументи, но с квалификации, без нуждата дори от това да се отговори на хората, показва и какво се случва в Ботевград и дали там се е утвърдил модел на еднолично управление. А въпросът е как така се стигна до там да се казва, че в Ботевград 2x2 не е 4, а 15. /БГНЕС


Ботевград / България