Окръжна прокуратура София се самосезира след отворено писмо на група граждани и общественици в Ботевград за корупционния модел в града, предаде репортер на БГНЕС.


В отворено писмо до всички власти у нас ботевградчани пишат за редица проблеми в управлението на общината с надежда най-после държавата да предприеме адекватни действия по многобройните жалби и сигнали относно начина, по който се управлява Ботевград. С писмото те продължават своята борба срещу "крайно аморалния стил и скандално корупционния модел на управление" на общината. В него те сочат данни за редица нарушения. Говорят за нередности и при стопанисването на общинското имущество, и неговото разграбване, и др. "В община Ботевград законът не е инструмент на правото, а субект, от плът и кръв, със собствено име и точна дефиниция, ясно изразена с думите "Законът в Ботевград – това съм АЗ", пише още в отвореното писмо от средата на месеца. Държавното обвинение е възложило вече проверка на ОД на МВР София.


Всъщност, в Окръжна прокуратура София само от средата на миналата година до момента текат около 10 проверки по сигнали за нередности в Ботевград. Три от тях са свързани с европроекти. Първият е по Програмата за трансгранично сътрудничество България – Сърбия по сигнал, подаден от Министерство на регионалното развитие. По него е назначена и се чака експертна проверка на дирекция "Защита на финансовите интереси на Европейския съюз" (АФКОС). Това е специализираната структура на МВР, която осъществява контролна, информационна и координационна дейност по линия на защита на финансовите интереси на Европейския съюз.


Вторият сигнал, по който се прави проверка, е на група граждани, които говорят за нередности във връзка с обществена поръчка за Регионално депо за неопасни отпадъци на три общини, което е изградено по ОП "Околна среда". По тази проверка прокурорът на 4 декември 2014 г. е възложил финансова инспекция на Агенция за държавна финансова инспекция (АДФИ). Има сигнал за нередности, свързан с европроект по договор за доставка на костюмите, декори и озвучителната техника за историческа възстановка "Последните дни на Иван Шишман". Той е от управител на фирма и е за неоснователно намаляване на плащанията към тях. По нея е възложена проверка на ОД на МВР с оглед на данни за извършено престъпление по служба.


Проверка се прави и по сигнал на група граждани, които изразяват съмнения за нарушения при проектиране и изграждане на Ротондата в града и депо за отпадъци. По този сигнал има изготвен и доклад на Сметната палата. Проверката всъщност вече е приключила и в момента тече срокът, в който наблюдаващият прокурор трябва да прецени дали има достатъчно данни да образува досъдебно производство. Проверка тече и по сигнал за това, че в периода 2007 – 2013 г. едни и същи фирми печелят обществени поръчки, обявени от община Ботевград. По него прокуратурата също е възложила проверка на АДФИ, която да инспектира обществените поръчки с участието на посочените в сигнала три конкретни фирми.


Държавното обвинение проверява и кметското семейство. Има образувани преписки по сигнали срещу самия Георги Георгиев, съпругата му и близки до него хора. Поводът за тях са сигнали за укриване или неплащане на данъци. /БГНЕС