Днес е 4 април 2015 г., събота, и от 10:00 часа преди обяд в кв. Осем, до пречиствателната станция за отпадни води започна ромският празник.
Както съобщихме предварително, в програмата е предвидено:
1. Конно надбягване.с номинации и награди.
2. Надиграване, също с награди.
С много музика, танци и песни и с участието на Етрополския Младежки духов оркестър.
Всичкото това до този момент се спазва. Спазва се и определения предварително ред за провеждане на състезанията. Трасето за надбягване с коне е оградено с предупредителни ленти и се охранява от 7 човека. Облечени в светло отражателни жилетки, те се различават веднага и техните разпореждания се изпълняват стриктно.
Изпълняват се и разпорежданията от типа на: „”На три се тръга…”, като предварително е осигурено чисто трасе за надбягванията.
Тази година се чувства спад в желаещите да участват в състезанията. В днешния ден има подобно състезание в Златна Панега и се предполага, че част от миналогодишните състезатели са се пренасочили там. Особено тези от Ябланица.
Има, обаче, няколко коня от конната база.
Състезателите се пускат на групи от по 4 коня, след което следват надбягванията по тройки на победителите в първия етап. И така до определяне на първите трима най-добри коне и състезатели. 
Другата особеност е, че поради забрана, са премахнати силовите дисциплини за конете: надбягване с каруци и теглене на тежки товари със шейни.
За зрителите има и достатъчно павилиони „скара-бира”.
Освен това и духовата музика повишава настроението на участници и зрители.