Невероятен екшън се разиграл този четвъртък в Ботевград. Кметът Георгиев изпаднал в истерия и си е позволил да сипе заплахи към дошлите на проверка по постановление на Окръжна прокуратура София разследващи полицаи от Областната дирекция на МВР София. Мнозина случайни граждани и служители на читалището станали неволни свидетели на грозната случка.


Екип от полицаи от областната дирекция на МВР, след  предварителна уговорка с председателя на читалищното настоятелство Маргарита Кирова, пристигнал миналия четвъртък в Ботевград, с цел да огледат произведените и доставени на общината с приемо-предавателни протоколи от фирмата Травъл Медиа Груп ЕООД костюми, декори и озвучителна техника. Доставката, направена през август миналата година, е за историческата възстановка „Последните дни на Иван Шишман”, състояла се на 25-ти септември миналата година, около реализацията на която в последствие се разрази грандиозен скандал. Седмица по-късно доставените на общината костюми, декори на древна крепост и озвучителна техника бяха използвани в повторно изиграване на представлението в центъра на Ботевград, по случай 25-годишнината на фирмата Лекс Груп. 


Задачата на полицейските дознатели от София включвала пълен анализ на доставката на Общината. Внимателно са огледани и преброени всичките доставени 45 костюма за нестинарско хоро, за седянка и за българска сватба. Прегледани са и доставените по договор 40 костюма на български воини от времето на Цар Иван Шишман със съответното им въоръжение в пълен комплект. Проверена е и доставената музикално-озвучителна техника. След огледа полицаите са съставили и специален констативен протокол за извършените доставки на общината. Протоколът е бил подписан и от председателя на читалището Маргарита Кирова, която, по нареждане на кмета, е приела от името на общината извършените доставки миналата година и е подписала приемо-предавателните протоколи с фирмата-изпълнител.


По някакъв начин кметът Георги Георгиев узнал за полицейската инспекция и веднага се запътил към читалището, придружаван от няколко верни общински служителки. Там, видимо ядосаният градоначалник с груб тон заплашил полицаите, че ще се оплаче на техния началник в София. Свидетели на екшъна в читалището чули и обвинения към полицаите, според които те извършвали определена политическа поръчка.


Междувременно общински служители, крайно възмутени и несъгласни със скандалните действия на кмета по този казус, неофициално, и с изрична молба да не го публикуваме, ни предоставиха копие на писмо на Георги Георгиев до Управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие”. От съдържанието му става ясно, че  градоначалникът ни си е позволил да състави документ с невярно съдържание, като е излъгал контролния орган в София, че фирмата „Травъл Медиа Груп” ЕООД изобщо не е извършила доставките на костюми, декори и озвучителна техника. Нещо повече, в обясненията си кметът лансирал фалшивата и невярна теза, според която възстановката „Последните дни на Иван Шишман” се е състояла с ползвани от читалището налични реквизити. Председателят на читалищното настоятелство обаче категорично отхвърля тезата на кмета.


Състоялата се полицейска проверка от София, за доставените на общината костюми, декори и техника, внася допълнителна светлина в продължаващата вечe  осем месеца криминална история, сътворена от кмета на Ботевград.


Междувременно научихме, че ДАНС се е самосезирала по редица медийни публикации и е започнала разследване на сътворените от кмета на Ботевград скандали с фирмата на Владимир Танев "Травъл медия груп". Спецченгетата проверяват за неправомерни действия на кмета и общинската администрация.