Инициативата „Салон на изкуствата 2015 г.” на Исторически музей – Ботевград представя творчеството на художничката Диана Арк от Естония.


Изложбата, озаглавена, "Магията на живописта”, бе открита официално днес в зала „Орханиец” на музея. Събитието започна с изпълнения на женската група за руски песни. Песните прозвучаха като специален поздрав за Диана Арк и гостите, сред които бяха секретарят на общината Цеца Иванова, която е и председател на местната структура на Движение Русофили, Веселка Божкова – главен експерт „Култура и вероизповедания” в Община Ботевград, Татяна Иванова – председател на Клуба на руските граждани, живеещи на територията на общината, и почитатели на изобразителното изкуство.


Изложбата бе представена от директора на музея – Тодорка Коцева. Тя цитира художничката, която казва: „Като художник по призвание съм дълбока убедена и осъзнавам силата на въздействието на образа, замисъла и цвета върху личността и съзнанието. Картината, като съвкупност на цветове и светлина, образи и идеи и вложената от автора лична енергия, може да послужи на зрителя като ключ към взаимодействието със света. Картината може да е хармонизиращия елемент във Вашия интериор. Картината може да инструмент за материализация на желанията Ви. Посредством картината зрителят може да насочва събитията в живота си. Всеки цвят в нея е вълна с определен спектър и въздействие.”.


Тодорка Коцева съобщи, че изложбата ще гостува в зала „Орханиец” до 15 май. Картините, които са включени в нея, се продават.


Диана Арк живее в България от три години. Тя е професионален художник, автор на многобройни изложби в галери в Естония, Финландия, Германия, Англия, САЩ и Русия. Творби на Диана Арк има в колекции по цял свят.


В настоящият момент художничката работи над авторски проект "'Открит дом-ателие на художника"' в Струмяни, недалеч от Сандански. В ателието е разположена постоянна експозиция творби, провеждат се семинари и курсове по живопис. Диана Арк се занимава и с иконопис.