Баскетболистите на ботевградския техникум станаха шампиони на България за 2008 г. в първенството по баскетбол за ученици от 8 до 10 клас. На финала днес сутринта те постигнаха поредната си разгромна победа, този път над другия финалист - Математическа гимназия "Атанас Радев" от Ямбол, с 88-66.

Домакините отказаха своите съперници още след първата част, която взеха с 27-17, а на полувремето прибавиха още 6 точки към актива си. В края на третата част баскетболистите на техникума вече водеха с 20 точки - 71-51, тази разлика от 20 точки се запази и след последната сирена - 88-66.

Не само мотивацията пред собствената публика бе причината за надмощието на ПГТМ. Те надделяха изцяло и с баскетболни достойнства и в нападение, и в защита. Силно играха всички, но все пак трябва да се изтъкне отличната работа на плеймейкъра Планимир Дафинов, на топреализатора в този мач Преслав Петков, вкарал 5 тройки, и на центъра Мартин Вутов - Бейби Шак, завършил с 22. С по 14 точки са Иван Руньов и Пламен Дончев.

Това е втора титла за ПГТМ "Христо Ботев" този сезон. Преди двайсетина дни по-големите баскетболисти - тези от 11-12 клас, станаха шампиони на финалите в Ямбол. Отново под ръководството на своя преподавател Веселин Тодоров и на вездесъщия мениджър Цено Иванов. А с проявите, които училището организира през цялата година, дава истинско основание да причислим и директора му  Добрин Христов към най-спортните хора в Ботевград.

Голям успех постигнаха и баскетболистите на ПГКТС от Правец. В среща за 3-4 място момчетата от Компютърния техникум победиха неочаквано лесно Силистра с 90-67.