Съветниците Марияна Горгачева, Иван Гавалюгов, Филип Филипов и Христо Якимов дадоха днес пресконференция за местните медии. Тя се проведе в зала „Венера” на хотел „Ботевград”.
Повод за пресконференцията е внесеното от 12 общински съветници искане за свикване на извънредно заседание на Общинския съвет, на което да бъде приет призив-обръщение към кмета Георги Георгиев, в което се настоява той да си подаде оставката. Всеки от съветниците изложи своите съображения защо е положил подписа си под искането. Основният аргумент в изказванията бе, че общината е натрупала огромни дългове и продължава да трупа задължения към фирми-изпълнители на различни европейски проекти. Освен това, в Общинския съвет се внасят за гласуване значителни суми за капиталови разходи, които не са били планирани в инвестиционната програма на общината за тази година, както и без ясни параметри за какво ще бъдат похарчени исканите средства. Що се отнася до дейностите, включени в програмата, те не се изпълняват и остават като добри пожелания във времето.
Незаконосъобразното решение за поемане на дългосрочен общински дълг от 3 500 000 лева, решението за поемане на краткосрочен общински дълг от 1 100 000 лева, подкрепени с гласовете на управляващото мнозинство, унищожаването на общинските дружества, задълженията на общината към Балкангаз 2000, актуването на земеделски земи като частна общинска собственост -  също бяха сред темите, коментирани на днешната пресконференцията.
Според съветниците, кметът Георги Георгиев е вреден за Община Ботевград, защото съвсем целенасочено я вкарва в дългове. Тази политика трябва да бъде пресечена преди да е станало късно, категорични бяха те.


Очаквайте пълен запис от пресконференцията!