Д-р Николай Марков е специалист по мамология. Завършил е Медицинска академия - София през 1979 г. Специалност хирургия придобива през 1988 г. Втора специалност – онкология, придобива през 2001 г. Работи в Националната болница по онкология. Има над 20 публикации и 3 патента в областта на оперативната хирургия на гърдата.


От две години насам, всяка последна неделя от месеца, д-р Николай Марков извършва прегледи за рак на гърдата и на щитовидната жлеза в поликлиниките в Ботевград и Етрополе. През този период той е прегледал малко над 1000 жени. При 12 от тях е открил, че имат рак на гърдата. 


На 100 000 жени в България се разболяват между 80 и 100 всяка година. Това е средна заболеваемост в сравнение с други държави. В азиатските държави процентът е едноцифрен, а в САЩ се разболяват около 500 на 100 000 жени, съобщи д-р Марков. Според него в България въобще не може да се говори за подобряване на диагностиката.


„Сега условията в медицината са много по-зле, отколкото беше преди. Защото всичко е свързано с пари.  Когато говорим за реформа в здравеопазването, това означава как да се намалят средствата. Преди имаше целенасочена профилактика. Ние, лекарите, ходехме на място да преглеждаме женски колективи. Сега профилактика се извършва само когато има частна инициатива – на административен ръководител, на онкологична организация и т.н. Джипитата би трябвало да дават направления за специалист, но някой от тях дават, други не. Това са мои наблюдения, сподели онкологът. – Според мен централизирана акция за профилактични прегледи има само тогава, когато трябва да се усвоят някакви пари. Иначе редовна програма, редовна здравна политика, насечена към определени заболявания или пък към рискови групи хора – няма”, допълни той.


Друг проблем е, че онкологичните центрове бяха разбити, те вече несъществуват. Жените трябва да се преглеждат по собствена инициатива. Желателно е профилактичен преглед за рак на гърдата да се прави на 6-7 месеца, а мамография – на 2 години. Защото в начален стадий всичко се лекува с много голям успех, включително и ракът на гърдата. Жените не трябва да се страхуват и да се притесняват от диагнозата, а това, че ако има нещо, и то бъде открито в напреднал стадий – последиците ще са много тежки. Това каза още д-р Марков пред наш репортер.


По негови думи, от рак на гърдата боледуват предимно жени, надхвърлили 50 години. „Това се дължи на отслабване на имунната система с навлизане във възраст, но има и рискови фактори, като роднинство с болни от рак, прекомерна употреба на хормонални медикаменти, травми и други, които увеличават опасността от заболяването.  Случаите на заболели жени под 30-40 години са изключение, но ги има. На този етап няма сведения каква е причината за това заболяване, както и за появата на рак на други органи”, каза още д-р Марков.