Общински съветници ще сезират Комисията за предотвратяване и установяване конфликт на интереси за това, че кметът на Ботевград Георги Георгиев е взел назаем 100 000 евро от адв. Цено Цеков, който представлява общината, общинския съвет и лично Георгиев по различни дела в съда. Това съобщи адв. Христо Якимов вчера на пресконференция, която той и други негови колеги от местния парламент дадоха за медиите в Ботевград.


Информацията, че през 2012 год. кметът е взел пари в заем от адв. Цеков, се оповестява в декларацията по чл.12 от Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, публикувана на 29 юни 2015 год. на страницата на общината.


„Тъй като местната комисия за предотвратяване и установяване конфликт на интереси не предприе никакви действия, съвсем официално заявявам, че имаме намерение да сезираме националната комисия. Считам, че тази комисия е достатъчно независима и тя ще може обективно да прецени всички доказателства, и да се произнесе дали в случая има конфликт на интереси, или няма”, каза Христо Якимов.


Декларациите на Георги Георгиев по Закона за предотвратяване и установяване конфликт на интереси коментира и общинският съветник Иван Гавалюгов:


„По закон тези декларации трябва да бъдат обявени в седемдневен срок от възникване на съответното събитие, което подлежи на деклариране, пред постоянната общинска комисия за предотвратяване и установяване конфликт на интереси. Председател на тази комисия е общинският съветник г-жа Маргарита Кирова. Членове са двама общински съветници от управляващото мнозинство. Тук искам да вметна накратко, че ние предложихме тази комисия, като най-малобройна, да бъде попълнена с двама общински съветници от опозицията, което категорично беше отказано. Това си остана една мини комисийка от трима членове, а има комисии с по седем членове. Наивното обяснение от страна на мнозинството беше, че тази комисия нямала почти никаква работа. Оказа се, че тя има много важна и съществена работа – да следи стриктното спазване на Закона за предотвратяване и установяване конфликт на интереси. Сега си давам отговор защо общински съветници от опозицията не бяха допуснати в тази комисия, тъй като те щяха да имат възможност да упражнят контрол върху декларациите на председателя на ОбС, зам.кметовете, секретаря на общината и най-вече на кмета Георги Георгиев.”.
 
Гавалюгов допълни, че интересното за декларацията, в която е включен заемът на кмета от адв. Цеков,  е, че тя се появява в момент, в който тече прокурорска проверка на имотното състояние на Георги Цветанов Георгиев и неговото семейство и съответствието с получаваните от него доходи. „Преди това такава декларация с такава информация на сайта на община Ботевград не е имало. Само можем да гадаем дали тези декларации в хартиен вид са били навреме подавани и съхранявани в документацията на постоянната комисия. Задължение на тази комисия е да публикува декларациите на сайта на общината. Това се е случило много късно – само преди две седмици”, коментира общинският съветник.