За нормален живот на четиричленно домакинство  от двама възрастни и две деца в края на юни са били необходими 2248 лева, изчислява Институтът за социални и синдикални изследвания на КНСБ, цитиран от БТА.

Парите са необходими семейството да покрива разходите си за храна, жилище, здравеопазване, образование, почивка спрямо средните български стандарти.

Издръжката на живот на един човек от домакинството в края на юни е 562 лв., с 0.2% по-малко отколкото в края на първото тримесечие.

Синдикалистите коментират, че спадът през второто тримесечие е обичаен заради сезонното поевтиняване на пресните зеленчуци.  Тази година осезаемо влияние е оказало и повтиняването на парното и топлата вода средно с около 6.2 на сто от първи април, след като година по-рано цената се вдигна с 4.5 процента.

Спрямо година по-рано издръжката на живот отчита слаб спад от 0.3 на сто, следвайки тенденция, наблюдавана през последната година и половина.

Издръжката на живот на човек в бедните домакинства, които са двойно повече от средно- и високодоходните, е 294.52 лв., с 0.9 на сто по-ниска спрямо март, но с 1.9% по-висока спрямо година по-рано.