Ботевградската танцова формация „Ромски ритми” ще участва в юбилейното издание на традиционния фолклорен събор в Копривщица. Представянето на танцьорите се осъществява изяло със средства от спонсори. Това съобщи Костадин Банов – художествен ръководител на формацията. Сценичната изява на „Ромски ритми” ще бъде в събота след 11 часа, съобщи още Банов. Той благодари на хората, които помогнаха със средства за участието на младите хора в престижния национален форум.
Юбилейното издание на събора е посветено на 50 годишнината от първия Събор, както и на 70 годишнината на ЮНЕСКО. Почетен патрон е генералния директор на ЮНЕСКО - Ирина Бокова.
В Събора участие ще вземат повече от 12 000 изпълнители от цялата страна. Общото времетраене на програмата е 101 часа, като изпълненията са на 7 сцени разположени в местността "Войводенец" над Копривщица.
Национален събор на българското народно творчество в Копривщица води своето начало от 1965 год. Провежда се на всеки 5 год. Основната му цел е да се покаже жанровото разнообразие и изключителното богатство на нашето фолклорно наследство. Представят се, на регионален принцип, традиционните за страната занаяти и тяхната продукция. В събора могат да вземат участие певци, свирачи, танцьори, разказвачи на народни предания, инструментални, певчески, танцови групи и групи за народни обичаи.