С решението си от 15 юли Ботевградският районен съд освободи от наказателна отговорност 18-годишният п.п. и му наложи глоба от 1 000 лева. Срещу младежа бе образувано бързо полицейско производство, заради намерени у него 0.51 грама марихуана. Проверката била извършена в двора на бившата детска ясла на улица "Самуил" в Ботевград. По данни на полицията там често се събирали младежи, включително и от криминалния контингент. На 1 юни около 14.45 часа трима полицейски служители извършили проверка в двора на детската ясла. П.П. бил там с две момичета, които след приключване на училище в Правец, пристигнали в Ботевград и се събрали в двора на детската ясла, при уредите за игра. Полицаите им поискали документите за самоличност. Докато П.П. вади личната си карта от портфейла, полицаите видели малко найлоново прозрачно пликче с тревиста маса. Младежът отговорил, че това е "чай за пушене". След сигнал до Районното управление, на място пристигнала дежурна група и разследващ полицай. При извършено претърсване - обиск на П.П. в джоба на панталона му, в мъжки кожен портфейл било открито и иззето полиетиленово пликче тип "джъмпер", съдържащо суха тревиста маса, която при извършен полеви аерозолен наркотест е реагирала, като оцветила в оранжев цвят, отговарящ на канабис или сродно на него наркотично вещество. 


Срещу П.П. бе образувано бързо полицейско производство и наложена мярка подписка. По време на съдебното заседание 18-годишният младеж се е признал за виновен. Тъй като стойността на откритата у него марихуана е 3.06 лева, съдът го освобождава от наказателна отговорност, тъй като деянието представлява маловажен случай и му налага административно наказание - глоба от 1000 лева. 


"При определяне размера на глобата, която е в минималния по закон размер, съдът съобрази всички представени доказателства по делото и прие, че са осъществени смекчаващи отговорността обстоятелства, а именно: направените самопризнания, самокритичното отношение и разкаянието, добрите характеристични данни" - пише в съдебното решение. То може да бъде обжалвано в Софийския окръжен съд.