Продължава XI Национален събор на българското народно творчество „Копривщица 2015”. В днешната програма на фестивала са включени изпълнения на самодейни състави от Кюстендил, Перник, Стара Загора, Сливен, Силистра, Варна, Русе, Разград, Хасково, Габрово и Велико Търново. Гостите на Копривщица се насладиха и на най-добрите изпълнения от вчерашния ден. 


Кметът на Копривщица г-н Генчо Герданов и Областният управител на Софийска област г-жа Росица Иванова посрещнаха Негово Величество Симеон Сакскобургготски и съпругата му царица Маргарита на Събора. Заедно те посетиха всички сцени, на които продължават изявите на самодейците от цялата страна. Семейство Сакскобургготски останаха впечатлени както от техния талант, така и от организацията на фестивала.


Г-жа Иванова направи подарък на царското семейство - икона на Света Богородица, изработена от минерали, която те харесаха, спирайки се на един от търговските обекти в местността "Войводенец", където са разположени естрадите. Областният управител пожела на семейство Сакскобургготски Богородица да ги закриля и да ги дарява с крепко здраве.


До 22.00 часа на централната сцена в града ще се представят гостуващите състави от Белгия, Великобритания, Франция, Чехия, Холандия, Съединените Американски Щати, Украйна и Швейцария. Очаква се кулминацията във втория ден на XI Национален събор на българското народно творчество да настъпи около 22.30 часа вечерта, когато гостите на Събора ще се потопят в магията на нестинарските танци. Приготовленията за нестинарите започнаха още сутринта.


Вчера, в продължение на няколко часа, 725-те участника от 12 общини от Софийска област, пренесоха публиката и журито в света на колоритния фолклор на региона. Те изпълниха песни, танци и обреди, характерни за  областта, а аплодисментите на многобройната публика пред сцена №1 не стихваха. Най-отличилите се получиха почетни плакети и грамоти от Министерството на културата, а някои бяха поканени да запишат изпълненията си за фонда на БНР. Макар и изборът на журито да бе изключително труден, членовете му признаха, че всички участници от Софийска област се представиха достойно.


В XI Национален събор на българското народно творчество „Копривщица 2015”, който ще продължи до 9 август, участват повече от 12 000 изпълнители от цялата страна. Общото времетраене на програмата е 101 часа, като изпълненията са на 7 сцени, разположени в местността "Войводенец" над Копривщица. Направени са и първите стъпки фестивалът да бъде включен в регистъра на ЮНЕСКО за най-добри практики за опазване на нематериалното културно наследство.


Десетки хиляди туристи от цял свят изпълват улиците на града за събора. За тях в Копривщица се организират различни курсове по народни песни и танци, занаятчийски ателиета, туристически обиколки и посещения на музеи. Предлагат се автентични носии и накити, керамични и дървени изделия, сувенири и разнообразни изделия, свързани с традиционния български бит.