11-то издание на Моцартовия фестивал в Правец започна снощи с постановката  на Русенската опера. -  „Вълшебната флейта” , последната опера на Моцерт, написана в годината на смъртта му 1791г.
Публиката дълго аплодира изпълнението на Симона Кодева в ролята на Царицата на нощта.  Ариятата на Царицата за колоратурен сопран всъщност е едно от върховите постижения на музикалния талант на Моцарт. Тя е записана и в Златната плоча на Вояджър, кято звучи в Космоса.
Колоритните  роли на Папегено и Папегена изпълниха Алекс Аведисян  и Даниела Караиванова. Русенецът Алек Аведисян всъщност  дебютира в ролята на Папагено  и за първи път пее на „Моцартовите празници” . Всъщност това са неговите  награди, след като спечели Първа награда на Международния конкурс за млади оперни певци „Елена Николай” миналата година в Панагюрище.В  ролята на магьосника Зарастро гостува Владимир Василев, който пристига специално за спектаклите от Базел, Швейцария, където живее и работи от години.
На част от публиката се наложи снощи  да пътува почти четири часа от София заради затворената магистрала. Заради тях  самият фестивал започна  с 20 минути закъснение по молба на организаторите.
11-то издание на „Моцартовите празници” бе открито от изпълнителния директор на „Тера-тур Сървиз” лъчезар тодоров, който е и председател на сдружението „Моцартови празници 04”, кметът на Правец Румен Гунински и артистичния директор на фестивала Христина Ангелакова.
Сред публиката бе сциалниният министър Ивайло Калфин, зам.министърът на околната среда и водите Красимир Живков и други. Специален поздрав към организаторите, участниците  и публиката на фестивала бе получен от министъра на културата Вежди Рашидов.