Първият концерт за цигулка и оркестър на Николо Пиганини, изпълнени от полския цигулар Мариуш Патира и Русенската филхармония под диригентството на бразилеца Жозе Мария Флоренсио бе гвоздеят на втората вечер от Моцартовите празници. Публиката дълго аплодира виртуозното изпълнение на Мариуш Патира и го извика за втори път на сцената. Подаръкът му за зрителите   бе изпълнение на  Caprices  от Паганини, а неговата интерпретация на това произведение е получила специалната награда за най-добра интерпретация на международния конкурс за цигулари „Николо Паганини”. Всъщност през 2001 година полският музикант печели престижния конкурс „Николо Паганини” и това се превръща в летящ старт за  кариерата му. Той свири с оркестри в целия свят -  Европа, Япония, САЩ и Мексико. Мариуш Патира е свирил с такива изтъкнати оркестри като: Royal Chamber Orchestra на Токио, Оркестъра на Фондация „Артуро Тосканини”, Orchestra di Roma и много други. 
"Докосването на ангел на цигулката. Това е една изключителна възможност да се чуе един истински феномен на цигулката. Патира е голям почитател на Паганини, от когото той, изглежда, е наследил неговата ловкост и темперамент ..."- това пише за полския цигулар италианския вестник „Месаджеро”.
Освен музика на Паганини, в концерта  на сцената на езерото в Правец тази вечер прозвуча и увертюра от операта „Отвличане от сарая” на Моцарт и Четвърта симфония на Чайковски, изпълени от Русенската филхармония под диригентството на  Жозе Мария Флоренсио. Талантливият бразилец живее и работи предимно в Полша, счита себе си повече за европеец, отколкото за бразилец.
 Маестрото идва за първи път в България и смята, че няма друга страна в света, която да ражда такива феноменални гласове като тези на българските оперни певци.
Жозе Мария Флоренсио ще дирижира и гала-концерта в неделя на площада в Правец.