Над три часа концерт на площада в Правец, с участието на най-добрите български оперни артисти. Това бе кулминацията на 11-то издание на „Моцартовите празници”. Диригент на гала-концерта бе бразилецът Жозе Мария Флоренсио. „Маестра, обичам те” – на български език се обърна той към артистичния директор на фестивала. Тази година Христина Ангелакова навърши 70 години и това бе повод заключителният концерт на фестивала да бъде посветен на нейното творчество.
Повечето от участниците дойдоха  в Правец от чужбина специално за участието си в гала-концерта.  Изпълненията на  Кирил Манолов, Деян Вачков, Калуди Калудов, Илина Михайлова, Симона Кодева, Беса Лугичи бяха истински подарък за многобройната публика. Кирил Манолов  е най-добрият изпълнител на Фалстаф в света, а признанието е на  дирегента Рикардо Мути. През 2010 г.  Манолов дебютира на оперната сцена в Германия и по-специално в Оперния театър на Висбаден, където изпълнява ролята на Фалстаф в нова продукция на едноименната опера на Верди.
След огромния си успех още същата година е поканен да представи своя  Фалстаф и на сцената на Щатсопер Хамбург.
 Деян Вачков пее в Арена ди Верона, в Милано и работи с най-добрите диригенти в света в постановки из цяла Европа.
Изненадата за публиката бе участието на актьора Руслан Мъйнов, който изпълни оперни арии, познати от репертоара на световно известни  тенори.
Между изпълненията на огромен екран бе показан филм, разказващ  за живота и  творчеството на Христина Ангелакова.
Кметът на Правец Румен Гунински й връчи почетен плакет за заслугите й в утвърждаването и развитието на „Моцартовите празници”. Финалът на концерта бе „Многая лета”, в изпълнение на солиста на Варненската опера Гео Чобанов, а небето над Правец бе оцветено от мощни фойерверки.