Пореден сигнал за извършени незаконосъобразни действия от страна на Георги Георгиев и на служители на община Ботевград стана повод за още една прокурорска проверка. През април тази година, управителят на фирма „Травъл медия груп“ Владимир Танев, станал известен покрай отказа на Община Ботевград да му заплати голяма част от сумата по договор за изработка на костюми, декори и озвучаване на историческата възстановка „Последните дни на Цар Иван Шишман“, сезира Управляващия орган на ОП „Регионално развитие“ за нередности, свързани с реализацията на още един европроект. Като участник в обществена поръчка с предмет „Организиране на иновативно културно събитие „Дефилир на духовата музика“, той сигнализира за съмнения за измама, свързани със съставяне на документ с невярно съдържание, за което подава следната информация:


„ ... На 26-ти февруари 2014-та година получих обаждане от г-жа Людмила Маркова, главен юрист на Община Ботевград. Тя ми съобщи, че по нареждане на кмета ще трябва да подправим документи, или да създадем документи с невярно съдържание, във връзка с връщане на банкова гаранция за наше участие в обществена поръчка с предмет „Организиране на иновативно културно събитие „Дефилир на духовата музика“ , финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие“ ..


Същият ден ( 26.02.2014 г ) тя ми изпрати по мейл писмо с инструкции за съставянето на този документ със задна дата. Мейлът съдържаше като прикачен файл и сканирано писмо от кмета на Община Ботевград с изходящ номер 9100-438 и дата на издаване 04.06.2012 г. - тоест, близо две години по-рано. В мейла се съдържаха инструкции – да разпечатаме писмото на кмета, да сложим параф, според който сме го получили също така на датата  4-ти юни 2012 година ( отново близо две години по-рано ).


  Намерих начин да обясня на г-жа Маркова моето разбиране по въпроса, според което тя и кметът на Община Ботевград ме склоняват към извършване на, меко казано, нередности и че за тези си действия Община Ботевград може да претърпи тежки наказателни санкции. В отговор ми бе заявено:


„ Вие нали бързате да си получите аванса за подписания договор за туристическия проект ? Направете каквото се иска от вас и ще си получите парите „  ( бел. ред. към онзи момент фирма "Травъл медия груп" все още не е получила своя аванс в предвидения срок, съгласно сключения договор за изработка на костюми и декори за възстановката "Последните дни на Цар Иван Шишма", а ги получава седем месеца по-късно )


 ..В интерес на истината трябва да съобщя факта, че се огънах на това изнудване от страна на кмета и на главния юрист на Община Ботевград и изпратих исканото писмо до общината .... „ пише в заключение Владимир Танев.


Тези действия на Община Ботевград, свързани с искане за съставяне и антидатиране на официални документи за възстановяване на гаранции за участие в публични процедури, явно са провокирани от извършващата се по това време проверка от Сметната палата. Неслучайно в окончателния одитен доклад, публикуван в края на 2014-та , се констатира следното: " ..Установените нарушения при провеждането на процедурите по ЗОП са: системно неспазване на законоустановените срокове за освобождаване на гаранциите за участие в процедурите. "


 Сигналът е предаден за разследване на Районна прокуратура Ботевград и на Дирекция "Защита на финансовите интереси на Европейския съюз" към МВР -  АФКОС . В него конкретно са посочени данни за извършване на документни престъпления, свързани с изготвянето на документ с невярно съдържание.


Ако се докажат посочените в сигнала данни за извършени документни престъпления, Георги Георгиев и/или друг общински служител са заплашени с лишаване от свобода до пет години! Чл. 311 от Наказателния кодекс предвижда такова наказание за длъжностните лица, съставили официален документ, с който удостоверяват неверни обстоятелства, именно с цел този документ да се използва като доказателство за тези неверни обстоятелства.