В американските медии се появи „Манифестът" или предсмъртното писмо на Вестър Фланаган, който в ефир застреля двама журналисти в американския щат Вирджиния. От писмото стават ясни мотивите за двойното убийство.


Документът беше изпратен по факс до американската телевизия Ей Би Си малко след нападението по време на сутрешния блок на телевизия WDBJ7. Заглавието на документа, който е от 23 страници, е „Аз съм БрисУилямс". Под този псевдоним Фланаган е работил като журналист в няколко телевизии, сред които и WDBJ7 - медията, от която са убитите. В него Фланиган обяснява, че ужасяващото престъпление, което беше запечатано от камера и излъчено по целия свят, е провокирано от расова дискриминация.


Припомняме, че Фланаган уби по време на пряко включване колегите си репортерката Алис Паркър и оператора Адам Уорд и рани интервюираната Вики Гарнър. Нападението беше извършено в търговския център „Бриджуотър Плаза". Часове по-късно Фланаган се застреля в колата си и почина на път за болницата.


Фланагън разказва в манифеста, че с нападението е отмъстил за стрелбата в Чарлстън на 17 юни, при която 21-годишен бял американец застреля 9 чернокожи в църква. Това, по думите му, преляло чашата на търпението, след като дълги години той бил тормозен и дискриминиран.


По адрес на стрелеца Дилън Руф той изсипва куп обиди и пише: „Искаш расова война? Ето ти я, бял боклук". Освен това Йехова му проговорил и му казал да действа.


„Големият въпрос е „Защо". Е, след като натрупах над 100 страници с оплаквания от болката в моя живот, се запитах „Защо не". По дяволите, чудя се защо не съм го направил досега", пише още той.


Надълго и нашироко Фланаган разказва за живота си, белязан с тормоз и обиди, започвайки от детството си в Северна Калифорния. Той твърди, че като тийнейджър е работил там като модел, а след това като компаньон и с това се занимавал преди да започне в телевизията.


„Но се гордея с това. Изкарвах хиляди", заявява Фланаган. Той разкрива подробности от личния си живот на чернокож гей, често обект на подигравка дори от роднини, както и за своя романтична връзка.


Журналистът разказва множество случаи на грубо отношение и нападки, някои от които от преди десетилетия. Някои от случките включват периода му в телевизия WDBJ.


В манифеста си Фланаган изразява възхищение към Сунг Ху Чо, който уби 32 души през 2007 година в Техническия университет на Вирджиния. За него журналистът казва: „Това е моят човек".


„Да, звуча сякаш съм гневен. Такъв съм. И имам пълното право да бъда. Но когато напусна земята, единственото чувство, което искам да изпитам, е спокойствие. Стрелбата в църквата беше повратната точка. Но моят гняв беше изграждан постепенно. Бях човешко буре с барут дълго време... и само чаках да гръмна", пише още двойният убиец.