На днешната дата се навършват 130 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. По този повод в Исторически музей – Ботевград  бе представена компютърна разработка, проследяваща това важно за България историческо събитие и отзвука му в нашия край, както и последвалата го Сръбско-българската война, завършила с победа за страната ни. Презентацията е изготвена през миналата година, но е допълнена с автобиографични данни на участници от нашия край в славните битки по време на тази война. Сред тях са Васил Мицов Капитански, роден в Орхание, Мико Раковски и Христо Драмлийски – двамата от село Врачеш, Вуто Търнарски от село Литаково, Яньо Гергов и Атанас Гайдарски  - от село Скравена. Принос за Съединението има и нашият съгражданин Цветан Тутмаников. Всички те са носители на отличия.за доблестна служба и проявена храброст в сраженията.
Директорът на музея Тодорка Коцева обясни пред присъстващите гости, че музейните работници са стигнали до тези имена благодарение на свое проучване, което продължава.
Съединението на Княжество България с Източна Румелия несъмнено е най-големият дипломатически и военен успех на младата държава след Освобождението. Българският народ намира сили и възможности да отхвърли половината от клаузите на Берлинския договор и да обедини двете най-големи територии, населени с българи. Това е първата успешна стъпка към националното обединение, която би била невъзможна без победата на страната ни в Сръбско-българската война.